Cuvantul PF Daniel cu prilejul Sarbatorilor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou


Cuvantul PF Daniel cu prilejul Sarbatorilor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou

 

Cu prilejul pelerinajului la Sarbatorile Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (23-29 octombrie 2008), Preafericitul Parinte Patriarh Daniel adreseaza urmatorul cuvant catre pelerini:

 

SFANTUL APOSTOL PAVEL IN BUCURESTI !

Veniti sa luati binecuvantare!

23 - 29 octombrie 2008

 

Iubiti pelerini,

Cu prilejul serbarii a 2000 de ani de la nasterea Sfantului Apostol Pavel, cel mai mare misionar al Bisericii lui Hristos si autorul celor mai multe scrieri biblice citite in cultul ortodox, sunt aduse din Grecia la Bucuresti, pentru o saptamana (23-29 octombrie 2008), moastele Sfantului Pavel, Apostolul Neamurilor sau al Natiunilor, prin bunavointa Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania.

 

Prezenta la Bucuresti, in aceste zile de sarbatoare, a moastelor Sfantului Apostol Pavel, alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, este o mare binecuvantare pentru noi toti: ierarhi, cler, monahi si monahii, credinciosi pelerini din Romania si din strainatate.

 

Sfantul Apostol Pavel este, dupa Mantuitorul Iisus Hristos, cel mai mare invatator al Evangheliei iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Viata Sfantului Apostol-Martir ne arata cum a lucrat harul lui Dumnezeu in acest om care a devenit, din prigonitor al Bisericii, zelos pastor al ei si a aratat cat de vie este legatura dintre Hristos si Biserica Sa.

 

Pastor harnic si teolog luminat al Bisericii lui Hristos, care a trecut prin multe necazuri si incercari pana la moarte martirica, Sfantul Apostol Pavel ne invata, prin cuvant si fapta, sa iubim pe Hristos si Biserica Sa, sa marturisim harul si iubirea Sfintei Treimi, lucratoare in Biserica, sa cinstim sfintii lui Dumnezeu si sa traim viata crestina in sfintenie, ca pregatire pentru Inviere si pentru viata vesnica din Imparatia cerurilor.

Toate epistolele sau scrisorile Sfantului Apostol Pavel ne arata cum trebuie traita in mod concret Evanghelia lui Hristos: ca pocainta pentru pacate, bucurie a iertarii si a impacarii noastre cu Dumnezeu si intreolalta, viata de rugaciune si sfintenie, iubire frateasca si fapte bune.

 

Sfantul Apostol Pavel este dascal al familiei crestine, pe care o numeste Taina, fiind icoana de lumina a iubirii Mirelui Hristos fata de Mireasa Lui - Biserica, asa cum ne invata el in Apostolul ce se citeste la Slujba Sfintei Cununii (Efeseni 5, 20-32). In acelasi timp, Sfantul Apostol Pavel este si dascal al sfaturilor evanghelice si al vietii monahale ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de patimi si dobandirea sfinteniei, dupa cum ne arata tot in Epistola catre Efeseni (6, 10-18).

 

Sfantul Apostol Pavel este, de asemenea, invatator al vietii crestine in societate indemnand pe crestini la viata curata si cumpatata, la cooperare cu autoritatile de stat pentru binele comun al societatii (cf. Romani 13, 1-8), la ajutorarea saracilor, a vaduvelor, la respectul fata de parinti si batrani, la cresterea copiilor si tinerilor in credinta si sfintenie, la ajutorarea frateasca a comunitatilor bisericesti in nevoi.

 

Sfantul Apostol Pavel ne invata, de asemenea, sa vedem cerul si pamantul ca fiind lucrarea si darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii (cf. Romani 1, 20), oferind astfel lumina pentru dialogul dintre credinta si stiinta, dar si pentru a contribui la sfintirea si ocrotirea creatiei, a mediului inconjurator.

 

In mod deosebit, Sfantul Apostol Pavel prezinta timpul vietii crestine pe pamant sau in istorie ca fiind o calatorie spre Imparatia cerurilor sau un pelerinaj spre Patria cereasca (cf. Evrei 11, 13-16 si 13, 14).

 

In aceasta lumina a vietii crestine ca pelerinaj sau cautare a sfinteniei sau a harului ceresc, Sfantul Apostol Pavel sporeste in aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaste alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ocrotitori ai Catedralei Patriarhale din Bucuresti. Aceasta biserica se resfinteste acum, la implinirea a 350 de ani de la zidirea ei (1658 - 2008), dar si la implinirea a 320 de ani de la tiparirea primei traduceri integrale a Sfintei Scripturi in limba romana (Biblia de la Bucuresti; 1688), si la implinirea a 500 de ani de la tiparirea primului Liturghier din lume (Liturghierul lui Macarie, Targoviste, 1508).

 

Iubiti pelerini,

In aceste zile de binecuvantare si de bucurie, pe care ni le daruieste Hristos-Domnul prin sfintii Sai, va felicitam pe toti pentru venirea dumneavoastra la Bucuresti si rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa va rasplateasca evlavia si osteneala, ravna si darnicia, cu harul si darurile Sale, cu sanatate si mantuire, pace si bucurie, ajutor in familia si in activitatea dumneavoastra, cu ani multi si binecuvantati, pentru a spori in credinta si in iubire frateasca, in sfintenie si fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfintilor si spre dobandirea mantuirii.

 

S.S.+Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

22 Octombrie 2008

Vizualizari: 629

Voteaza:

Cuvantul PF Daniel cu prilejul Sarbatorilor Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE