Mesajul PF Daniel, adresat Bisericii Ortodoxe a Greciei, la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Christodoulos


Mesajul Prea Fericitului Parinte Patriarh Daniel, adresat Bisericii Ortodoxe a Greciei, la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Christodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Elade 

 

 

"Inaltpreasfintiile si Preasfintiile Voastre,

Preacuviosi si preacucernici parinti,

Iubiti credinciosi si credincioase ai Bisericii Ortodoxe a Greciei,

 

Intreaga Biserica Ortodoxa Romana a primit, cu profunda tristete crestineasca, vestea plecarii din aceasta lume a preaiubitului nostru Frate in Hristos si coliturghisitor, vrednicul de pomenire Christodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Elade. Plecarea sa dintre noi reprezinta o mare pierdere nu doar pentru Biserica Ortodoxa, ci si pentru intreaga crestinatate, in general.

 

Daruit de Dumnezeu cu harisme cu totul speciale pentru implinirea misiunii sfinte de arhipastor, pururea-pomenitul nostru Frate in Hristos Christodoulos s-a remarcat prin vasta sa cultura teologica, juridica si estetica.

 

Desavarsit orator bisericesc si pastor dinamic, a fost luminat de Dumnezeu stiind sa se apropie cu parinteasca dragoste de toate categoriile de credinciosi, contribuind astfel la apropierea Bisericii de popor si a poporului de Biserica. S-a preocupat de pastrarea si promovarea credintei si a etosului proprii Ortodoxiei, concretizate intr-o etica sociala misionara.

Adormitul intru Domnul a fost, in acelasi timp, sensibil la transformarile culturale si de mentalitate din lumea contemporana, afectata de criza, nu doar in domeniul social si economic, ci, mai cu seama, in cel spiritual. In acest sens, a acordat o atentie deosebita tineretului, in procesul de educatie al acestuia, pentru a-i pregati pe tineri in fata provocarilor lumii de azi. In viziunea Preafericitului Parinte Christodoulos, Biserica are indatorirea sa fie prezenta si activa in societate, manifestand astfel libertatea si vocatia sa misionara, izvorate din iubirea lui Hristos pentru oameni.

 

Credincios urmator rugaciunii Domnului "ca toti sa fie una" (Ioan 17:21), Prea Fericitul Parinte Christodoulos s-a remarcat ca fervent aparator si sustinator atat al unitatii panortodoxe, cat si al eforturilor de apropiere pe plan pancrestin, precum si al bunei intelegeri intre popoare.

 

Totodata, si-a dedicat mare parte din activitatea sa apropierii intre oameni de stiinta si de credinta, indiferent de orientarea lor confesionala sau convingerile lor filosofice, considerand ca dialogul dintre acestia este benefic intr-o lume multiculturala dornica de unitate, dar amenintata de spectrul diviziunilor.

 

Adanc incrustate in memoria poporului nostru binecredincios vor ramane cele trei vizite prietenesti si fratesti facute in Romania, in calitate de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe a Greciei. Cu aceste binecuvantate prilejuri, Universitatile din Iasi si Craiova au avut bucuria de a-i acorda inalte titluri academice, ca semne ale recunoasterii contributiei deosebite pe care Arhiepiscopul Christodoulos a adus-o la promovarea Ortodoxiei si a valorilor sale nepieritoare, in lumea contemporana.

 

Consideram ca este o datorie de constiinta sa multumim, in acest moment, pururea-pomenitului Arhiepiscop Christodoulos pentru dragostea deosebita aratata fata de Biserica Ortodoxa Romana si poporul roman, in general. Din izvorul experientei si intelepciunii sale s-au adapat milioane de credinciosi romani, care s-au simtit incurajati si sustinuti prin cuvant si pilda in credinta si speranta lor. Mai mult, in momente de grele incercari pentru poporul roman, pricinuite de calamitati naturale, la initiativa nemijlocita a Arhiepiscopului Christodoulos, numeroase localitati au primit ajutor generos din partea Bisericii Ortodoxa a Greciei. De asemenea, cu binecuvantarea sa, foarte multi studenti si doctoranzi romani au beneficiat de burse pentru studii, iar profesori de teologie au efectuat stagii de perfectionare la universitatile din Atena si Tesalonic. La mai buna cunoastere si apropiere intre credinciosii Bisericilor noastre au contribuit si nenumaratele pelerinaje organizate la locuri sfinte si de importanta istorica din Grecia si Romania, la indemnul si cu sprijinul efectiv acordat de fericitul intru adormire.

 

Cu siguranta ca, in ultima parte a vietii sale, cuvintele Sf. Apostol Pavel: "Acum ma bucur in suferintele mele pentru voi si implinesc, in trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adica Biserica" (Colos. 1:24) au capatat o semnificatie cu totul aparte, personala, in slujirea turmei incredintate lui spre pastorire de Arhiereul Cel Mare.

 

Pentru tot ceea ce a reprezentat fericitul de acum intru pomenire Arhiepiscop Christodoulos, fratele nostru in Hristos, pentru credinciosii romani si pentru Romania, precum si pentru intreaga Ortodoxie si pentru toata lumea crestina si necrestina, aducem un pios omagiu de recunostinta, pretuire si rugaciune fierbinte inaintea Tronului Ceresc, fiind incredintati ca Hristos, pe Care L-a slujit intreaga sa viata, Il va randui sufletul lui in comuniunea sfintilor slujitori, impreuna cu dreptii si cu ingerii din ceruri."

 

Vesnica sa-i fie pomenirea!

 

 

SS +  DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

.

30 Ianuarie 2008

Vizualizari: 497

Voteaza:

Mesajul PF Daniel, adresat Bisericii Ortodoxe a Greciei, la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Christodoulos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE