Mesajul PF Daniel cu prilejul implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane


Cu prilejul Aniversarii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane la Iasi, 24 ianuarie 2009, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis urmatorul mesaj:

JERTFA MOLDOVEI PE ALTARUL UNITATII NATIONALE

Urmand pilda vrednicilor inaintasi si folosind imprejurari istorice favorabile, conducatori politici si ierarhi pastori ai romanilor din Moldova si Tara Romaneasca au cultivat si consfintit, la mijlocul secolului al XIX-lea, unitatea de cuget si simtire, de limba si de credinta a Principatelor Romane, exprimand, in acelasi timp, dorinta vie si necesitatea istorica a libertatii si unitatii nationale, atat pe plan politic, cat si pe plan bisericesc.

Moldova a facut insa cea mai mare jertfa pentru pregatirea Unirii Principatelor Romane, desi Inalta Poarta, sustinuta si de alte puteri straine, s-a impotrivit implinirii acestui mare ideal prin uneltirile Caimacamului Nicolae Vogoride. Mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu a prezidat lucrarile Divanului Ad-hoc, din 1857, si Adunarea electiva a Moldovei, care, la 5 ianuarie 1859, l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza domnitor al Moldovei. Ca sustinator al Unirii Principatelor, Mitropolitul Moldovei a avut de indurat multe presiuni si umiliri din partea reprezentantilor Inaltei Porti Otomane si mustrare chiar din partea Patriarhiei Ecumenice. Cu toate acestea, Mitropolitul a ramas, ferm si demn, pe pozitie, pentru ca el exprima dorinta poporului pe care il pastorea.

Nu trebuie uitat niciodata ca Moldova a jertfit pe altarul Unirii capitala, in favoarea orasului Bucuresti, si a daruit Principatelor Unite pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Drept urmare, Unirea este serbata cu mai multa insufletire in Moldova, unde romanii au stiut sa imbrace haina smereniei si sa fie mai vii, "ca sa invieze iubita noastra patrie", dupa indemnul Mitropolitului Moldovei Sofronie Miclescu.

Ca atare, pentru a nu umbri sarbatoarea Unirii de la Iasi, desi Unirea celor doua Principate Romane a fost pecetluita la Bucuresti, in ziua de 24 ianuarie 1859, in cladirea care apartinea Mitropoliei Tarii Romanesti, anul acesta, 2009, Patriarhia Romana aniverseaza la Bucuresti momentul istoric providential al Unirii Principatelor, pe data de 23 ianuarie, aratand astfel respect fata de jertfelnicia Moldovei.

Cu prilejul implinirii a 150 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa ii ocroteasca pe romanii din tara si de pretutindeni, sa ne ajute tuturor sa pastram si sa cultivam darul unitatii nationale, ca pe o lumina binecuvantata, transmisa din generatie in generatie, ca pe o faclie de Inviere spirituala si ca pe o coroana a demnitatii noastre romanesti.

+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

23 Ianuarie 2009

Vizualizari: 525

Voteaza:

Mesajul PF Daniel cu prilejul implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE