Mesajul PF Patriarh Daniel la instalarea Preasfintitului Siluan Span


Mesajul PF Patriarh Daniel la instalarea Preasfintitului Siluan Span

Inalt Preasfintiile si Preasfintiile Voastre,
Preasfintia Voastra, Preasfintite Parinte Siluan,
Preacuviosi si preacucernici parinti,
Onorata asistenta,

H r i s t o s a i n v i a t !

Intronizarea Preasfintitului Parinte Siluan, ca cel dintai episcop al nou infiintatei Episcopii Ortodoxe Romane a Italiei, este prilej de negraita bucurie, nu doar pentru numeroasa comunitate ortodoxa romana din Peninsula Italica, ci pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana.

Acest moment binecuvantat din aceasta zi "pe care a facut-o Domnul" constituie incununarea eforturilor depuse atat de Biserica Mama, in purtarea sa de grija pentru toti cei aflati departe de Tara, cat si ale preotilor carora le-a incredintat misiunea de a osteni la pastrarea unitatii spirituale si a identitatii etnice a fiilor sai, stabiliti vremelnic sau definitiv in Italia. Suntem pe deplin convinsi ca Preasfintia Sa va continua sa fie un vrednic ierarh, lucrand "cu timp si fara timp" la buna pastorire a eparhiei incredintata lui si, totodata, va purta cu credinciosie si jertfelnicie jugul arhipastoririi, ca un intelept iconom al tainelor lui Dumnezeu (cf. 1 Cor. 4,1).

Totodata, Preasfintia Sa are datoria conlucrarii in sinodul mitropolitan cu ceilalti ierarhi precum si obligatia mentinerii comuniunii depline cu Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

Preasfintite Parinte Siluan,

Pastorirea clerului si credinciosilor din eparhia ortodoxa romana a Italiei la care Preasfintia Voastra ati fost chemat prin purtarea de grija a lui Dumnezeu si alegerea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, inseamna si asumarea unei responsabilitati in cultivarea mostenirii culturale latine comune, prin promovarea unei mai bune cooperari intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romano Catolica, intre poporul roman si poporul italian. Cu atat mai importanta este aceasta pastorire azi, cand marturia noastra crestina se cere a fi intarita si afirmata in Europa, care se confrunta cu multiple provocari precum fenomenul crescand al secularizarii - ca o consecinta a indepartarii omului de Dumnezeu - sau cel al migratiei - ca urmare a starii de saracie pronuntata din multe zone geografice ale lumii, la care se adauga cresterea infractionalitatii transfrontaliere, generata de lipsa educatiei religioase si de pierderea reperelor morale s.a. La toate aceste provocari, Bisericile trebuie sa propuna solutii pastoral-spirituale si sociale, care sa intareasca demnitatea umana, unitatea familiei, cooperarea si solidaritatea, precum si afirmarea valorilor spirituale perene izvorate din Evanghelia iubirii vesnice a Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru umanitate. In acest context, este foarte necesara cultivarea relatiilor fratesti cu toate comunitatile ortodoxe din Italia si cu alte comunitati crestine, precum si relatii de cooperare cu autoritatile civile italiene in folosul societatii.

In aceste clipe sfinte si solemne, Va adresam, Preasfintiei Voastre si tuturor celor prezenti, parintesti urari de sanatate, pace si bucurie, rugand pe Hristos Cel inviat sa reverse peste toti slujitorii sfintelor altare si peste credinciosii ortodocsi romani din Italia harul Sau sfintitor si mantuitor.

Cu frateasca imbratisare in Hristos-Domnul si parinteasca binecuvantare,

ss + DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

 

.

07 Mai 2008

Vizualizari: 583

Voteaza:

Mesajul PF Patriarh Daniel la instalarea Preasfintitului Siluan Span 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE