Moment Aniversar dedicat Unirii Principatelor Romane la Patriarhia Romana


Moment Aniversar dedicat Unirii Principatelor Romane la Patriarhia Romana

Vineri, 23 ianuarie 2009, Patriarhia Romana, impreuna cu Presedintia Romaniei si Academia Romana organizeaza un Moment Aniversar dedicat implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (1859 - 2009), la Catedrala patriarhala si la Palatul Patriarhiei din Bucuresti.

Vor participa Presedintele Romaniei, Domnul Traian Basescu, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si ierarhi ai Sfantului Sinod, demnitari de stat, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, Domnul Academician Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane si alti membri ai Academiei Romane, membrii Permanentelor Consiliului National Bisericesc si Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, profesori de teologie, alti invitati.

Evenimentul se va desfasura dupa urmatorul program:

- La Catedrala patriarhala, dupa oficierea Sfintei Liturghii, in cadrul careia vor fi pomeniti domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Tarii Romanesti si ceilalti fauritori ai Unirii Principatelor Romane, de la orele 11.00, va fi oficiata slujba de Te Deum ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru implinirea acestui act maret din viata poporului roman care a confirmat o aspiratie multiseculara si un deziderat istoric legitim.

- La orele 11.

30, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (din apropierea Catedralei Patriarhale) de catre reprezentantii celor trei institutii organizatoare.

- La orele 11.45, va avea loc un Moment Aniversar in Aula Magna "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei, construit pe locul in care, la 24 ianuarie 1859, a fost proclamata, de catre Mitropolitul Nifon, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Tarii Romanesti, infaptuindu-se astfel Unirea Principatelor Romane.

Vor sustine cuvantari despre semnificatia si importanta istorica a Unirii Principatelor Romane din anul 1859, Excelenta Sa Domnul TRAIAN BASESCU, Presedintele Romaniei, Domnul Academician DAN BERINDEI, Vicepresedintele Academiei Romane si Preafericitul Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Ceremonia se va incheia cu un scurt moment muzical patriotic sustinut de orchestra si grupul psaltic "Anton Pann" din Bucuresti.

Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (1859 - 2009), Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor au editat volumul de studii Biserica Ortodoxa Romana si Unirea Principatelor - moment aniversar 1859-2009 si au emis o medalie aniversara, avand imprimate chipul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza (avers) si imaginea Catedralei patriarhale (revers), in care a fost primit Alexandru Ioan Cuza, la 8 februarie 1859, ca Domnitor al Principatelor Romane.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

19 Ianuarie 2009

Vizualizari: 754

Voteaza:

Moment Aniversar dedicat Unirii Principatelor Romane la Patriarhia Romana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE