Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor


Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor

Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor (27 octombrie), ale carui cinstite moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala, reprezinta, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si imprejurimi, ca si pentru sute de mii de pelerini din intreaga tara. Cu acest prilej, in perioada 23-28 octombrie 2008, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor organizeaza o serie de manifestari care se vor desfasura dupa urmatorul program:

Joi, 23 octombrie 2008

La orele 10.00, sosirea moastelor Sfantului Apostol Pavel pe Aeroportul International Henry Coanda, aduse din Grecia de catre Inaltpreasfintitul Parinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania.

La orele 10.

45, va incepe procesiunea "Calea Sfintilor" cu cinstitele moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel nou si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena de la biserica Sfantul Spiridon Nou pana la Catedrala patriarhala, pe traseul str. Serban Voda, str. Bibescu Voda, str. Dealul Mitropoliei.

La orele 11.00, participantii la procesiune vor intampina racla cu moastele Sfantului Apostol Pavel in dreptul Sfintei Cruci de la baza Dealului Patriarhiei.

Sfintele moaste vor fi aduse, apoi, in procesiune, la Catedrala Patriarhala si asezate in baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate pana in seara de 28 octombrie 2008, iar in 29 octombrie 2008, dimineata, se vor intoarce in Grecia.

La orele 12.00, va avea loc conferinta cu tema "Sfantul Apostol Pavel, autor de scrieri biblice citite in Sfanta Liturghie", in Aula Magna "Teoctist - Patriarhul" din Palatul Patriarhiei. Vor conferentia Pr. Prof. Dr. Constantin Coman ("Contributia Sfantului Apostol Pavel la Canonul Noului Testament"), Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal ("Pretuirea operei si lucrarii misionare a Sfantului Apostol Pavel in cadrul congreselor internationale PAVLIA") si Inaltpreasfintitul Parinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania ("Aprecieri personale privind organizarea congreselor internationale PAVLIA de la Veria)". Vor participa Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si alti ierarhi ai Sfantului Sinod, membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc si ai Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor, profesori si studenti de la Facultatea de Teologie "Justinian Patriarhul" a Universitatii din Bucuresti, profesori si elevi de la Seminarul Teologic Liceal "Radu Voda" si alti invitati. Conferinta va fi transmisa in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane.

Aducerea moastelor Sfantului Apostol Pavel in Romania in acest an se inscrie in seria manifestarilor prilejuite de Anul jubiliar 2008 - Anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii si aniversarii a 2000 de ani de la nasterea Sfantului Apostol Pavel (08-2008).

Duminica, 26 octombrie 2008 (zi in care este praznuit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir)

De la orele 8.30, va avea loc slujba de resfintire a Catedralei Patriarhale, dupa ample lucrari de restaurare si multiple dotari cu instalatii noi, executate in ultimele cinci luni. Vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, preoti, monahi si pelerini.

Va fi prezent delegatul Patriarhiei Antiohiei, Preasfintitul Parinte Ghattas Hazim, intrucat la sfintirea acestei biserici voievodale, in anul 1658, a participat si Patriarhul Macarie al Antiohiei.

De la orele 9.30, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de Preasfintitul Parinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala, orientat spre baldachinul cu moastele sfintilor.

La finalul Sfintei Liturghii, va avea loc proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti - 1359-1372 - (cu ziua de praznuire la 28 octombrie), a Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), parintele erei crestine si al dreptului bisericesc (1 septembrie) si a domnitorului Tarii Romanesti, Sfantului Neagoe Basarab, om de cultura isihasta si "print al pacii" (26 septembrie).

Luni, 27 octombrie 2008 (ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale)

De la orele 9.00, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, Preasfintitul Parinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi.

Dupa Sfanta Liturghie, va urma, in sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, un moment aniversar la implinirea unui an de la infiintarea Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, vor primi Diploma BASILICA ierarhi, preoti si mireni care au sprijinit Centrul de Presa al Patriarhiei Romane in primul an de activitate.

De la orele 18.00, se va desfasura prima editie a concursului coral intitulat "Tineri, laudati pe Domnul", in Aula Magna "Teoctist-Patriarhul" a Palatului Patriarhiei. La acest concurs coral, organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane, in colaborare cu Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor, s-au inscris treisprezece formatii corale ale seminariilor teologice liceale din Mitropolia Munteniei si Dobrogei. Vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc, ai Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor si alti invitati. Concursul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS.

Marti, 28 octombrie 2008 (zi in care va fi praznuit pentru prima data Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti)

De la orele 7.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala patriarhala, la care vor participa membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

De la orele 10.00, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema "Anul 2008, An jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii, in Aula Magna "Teoctist Patriarhul". In cadrul sedintei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial si mediatic desfasurate de Eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate in cursul acestui an proclamat de Sfantul Sinod ca An jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii. Posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane vor transmite in direct sedinta solemna a Sfantului Sinod.

Sedinta solemna se va incheia cu vernisajul expozitiei de carte bisericeasca intitulata "Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie in viata poporului roman", organizata in sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Expozitia, realizata de Sectorul Patrimoniu Cultural si Biblioteca Sfantului Sinod, prezinta o retrospectiva a tiparului bisericesc romanesc care, pe parcursul a 500 de ani, a scos la lumina numeroase editii ale Sfintei Scripturi si ale Sfintei Liturghii, marturii de referinta ale spiritualitatii, culturii si limbii romane. Expozitia va fi deschisa pana in data de 10 noiembrie 2008.

De la orele 17.00, va avea loc sfintirea fabricii de lumanari "Faclia" a Arhiepiscopiei Bucurestilor din incinta Manastirii Duminica Sfintilor Romani de la Popesti-Leordeni, soseaua Oltenitei, nr. 255.

.

18 Octombrie 2008

Vizualizari: 643

Voteaza:

Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE