Biserica Ortodoxa poarta de grija persoanelor din unitatile de detentie

 

Biserica Ortodoxa poarta de grija persoanelor din unitatile de detentie


In calendarul Bisericii Ortodoxe este pomenita astazi inchinarea cinstitelor lanturi ale Sfantului Apostol Petru. Aceasta sarbatoare aduce aminte de de legarea cu doua lanturi a Sfantului Petru de catre imparatul Irod si de salvarea minunata savarsita de inger, care i-a lovit in coasta pe cei doi ostasi, l-a desteptat si l-a scos afara pe Apostol cazand de pe el lanturile cele de fier. In aceasta zi, in majoritatea unitatilor de detentie din Romania au avut loc slujbe religioase si actiuni interactive cu cei prezenti. Astfel de actiuni au avut loc si in Episcopia Dunarii de Jos, unde in penitenciarele din orasele Galati si Braila s-au desfasurat activitati pastoral-misionare pentru detinuti. Mai multe detalii despre aceste actiuni ne-a oferit PS Casian, episcopul Dunarii de Jos: "Pe langa cuvenitele randuieli bisericesti s-au organizat si intalniri cu detinutii, dar si cu personalul care slujeste si deserveste detinutii, incat intalnirea de astazi a fost una plina de invataminte.

De cele mai multe ori avem sentimentul ca mergem intr-un loc damnat, intr-un loc unde oamenii privati de libertate traiesc in niste conditii cu totul speciale, dar de putine ori realizam cat de mult primim atunci cand mergem la intalnire cu crestinii care exista in penitenciare. Aici am aratat cat de mult pot ei oferi celor din societate, prin exemplul asumarii lipsei de libertate sociala si cat de mult pot ei oferi celor din societate atunci cand isi redobandesc in penitenciar libertatea spirituala".

De asemenea, PS Casian ne-a subliniat si legatura existenta intre cinstitele lanturi ale Sfantului Apostol Petru si detinutii de astazi din Romania: "Lanturile Sfantului Apostol Petru, care sunt cinstite de Biserica, sunt cinstite mai intai de toate in sensul spiritual, desi ele au existat fizic, real. Atatia oameni au purtat lanturi, dar le-au purtat pentru un ideal inalt, pentru credinta si pentru apararea Evangheliei. Detinutii de astazi, in legile moderne ale libertatii, nu mai au lanturi fizice, dar in societatea noastra din ce in ce mai secularizata am transferat lanturile de la aspectul lor fizic la aspectul lor launtric si spiritual. Dezlegarea de lanturile din interiorul gandirii, din interiorul sufletului si inimilor noastre avea sa fie semnificatia profunda a sarbatorii de astazi, a fi liber atunci cand esti inlantuit si a fi inlantuit atunci cand esti liber in societate. De aceea, Biserica a primit de la Hristos Domnul, prin Sf. Apostoli, puterea de a dezlega oamenii de lanturile sufletesti".

.

15 Ianuarie 2008

Vizualizari: 413

Voteaza:

Biserica Ortodoxa poarta de grija persoanelor din unitatile de detentie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE