Manifestari dedicate marilor pictori bisericesti din Scheii Brasovului

 

IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, si PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, au participat ieri la Scheii Brasovului, la evenimentele comemorative dedicate impliniri a 180 de ani de la nasterea pictorului Misu Pop si a 200 de ani de la nasterea pictorului Constantin Lecca. Aceste evenimente au avut loc incepand cu orele 10.00, la Biserica "Sf. Nicolae" si la muzeul primei scoli romanesti din localitate. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Vasile Olteanu, paroh al Bisericii "Sf.

Nicolae" si director al muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului: "Vreau sa va spun ca la Brasov a fost sarbatoarea nu a orasului, ci a tarii. Misu Pop si Constantin Lecca au fost doi pictori care prin natura lor s-au asemuit pana la fraternitate, pentru ca au pictat zeci de biserici din zona Bucurestiului, zona Gorjului, zona Olteniei, zona Fagarasului si mai ales in Brasov. Marturii ale lor sunt astazi inca prezente in bisericile existente si mai ales prin cele peste 190 de tablouri inca pastrate in case particulare, in colectii speciale, in muzee etc. Am avut marea bucurie sa fie prezent IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, si PS Calinic, Episcopul Argesului si Musceului. De asemenea, la aceste manifestari au participat toate organismele locale".

Parintele prof. Vasile Olteanu ne-a oferit amanunte si despre programul manifestarilor comemorative desfasurate astazi la Scheii Brasovului: "Totul s-a derulat pe trei sectiuni deosebite. Prima sectiune a constat intr-un simpozion in care, prin cele 10 comunicari, preotii specialisti in domeniu de la Muzeul de Arta au informat publicul cu privire la semnificatia celor doi mari pictori, iar la muzeul Bisericii "Sf. Nicolae" s-a deschis expozitia "Misu Pop si Constantin Lecca" prin cele 80 de tablouri pastrate acolo. Ultimul episod s-a petrecut in fata casei lui Misu Pop, unde s-a depus o placa comemorativa dedicata acestui mare pictor. Deci, azi a fost ziua de sarbatoare a Brasovului".

De asemenea, parintele Vasile Olteanu, paroh al Bisericii "Sf. Nicolae" si director al muzeului primei scoli romanesti din Scheii Brasovului, ne-a oferit informatii si despre cuvantarile rostite cu prilejul impliniri a 180 de ani de la nasterea pictorului Misu Pop si a 200 de ani de la nasterea pictorului Constantin Lecca: "Pentru ca Misu Pop a pictat si biserica de la Frasinei, fiind prezent si protopopul de la Campulung Muscel, toti au vorbit, cuvantarile avand o inalta tinuta, publicul receptionand perfect mesajul, fiind o traire impresionanta".

 

 

.

20 Martie 2007

Vizualizari: 3193

Voteaza:

Manifestari dedicate marilor pictori bisericesti din Scheii Brasovului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE