Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul vor fi scoase spre inchinare credinciosilor


Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul vor fi scoase spre inchinare credinciosilor

 


Sf. Grigorie Decapolitul, pe care Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste maine, este ocrotitorul spiritual al Manastirii Bistrita - judetul Valcea. Cu acest prilej, in dimineata zilei de maine moastele sfantului vor fi scoase in pelerinaj pe un amplasament special in afara manastirii spre a fi cinstite de catre credinciosi. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la maica Sebastiana Stoian, ghidul manastirii: "Maine dimineata, moastele Sf. Grigorie vor fi scoase sub clopotnita manastirii, unde vor sta pana cand se vor inchina toti credinciosii care au venit la ziua Sf.

Grigorie. La slujbe au fost invitati cativa ierarhi: va veni IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, PS Gherasim, episcop al Ramnicului, si PS Irineu Statineanul, arhiereu vicar ai Episcopiei Ramnicului. In seara aceasta, slujba Privegherii va incepe la orele 17.00 si va dura pana la orele 22.00. Maine dimineata va incepe, la orele 08.00, Acatistul Sf. Grigorie, iar de la orele 10.00 va incepe Sf. Liturghie. Au fost pregatite locuri de gazduire pentru cateva sute de pelerini, iar anul acesta a fost inregistrat si un CD cu slujba Sf. Grigorie cantata de maicile de la Manastirea Bistrita".

Manastirea Bistrita din judetul Valcea a fost ctitorita de catre boierii Craiovesti inainte de anul 1490. In anul 1497, marele ban Barbu a adus de la Constantinopol moastele Sf. Grigorie Decapolitul. De asemenea, maica Sebastiana Stoian ne-a vorbit si despre aducerea moastelor acestui sfant la Manastirea Bistrita: "Boierii Craiovesti, dupa ce au ridicat aceasta manastire, au vrut ca manastirea sa aiba un sfant ocrotitor. Au aflat despre Sf. Grigorie Decapolitul ale carei sfinte moaste se aflau in Constantinopol, care fusese cucerit de turci, iar moastele se aflau in posesia unui demnitar turc. Barbu Craiovescu a calatorit la Constantinopol si a adus moastele Sf. Grigorie in ctitoria sa de la Bistrita. Moastele se afla in partea stanga a sfantului altar, fiind asezate intr-o racla din argint aurit ce a fost lucrata la Brasov, in 1656, si daruita de Constantin Serban Basarab, cel care a ridicat si Catedrala Mitropoliei din Bucuresti".

.

19 Noiembrie 2007

Vizualizari: 389

Voteaza:

Moastele Sfantului Grigorie Decapolitul vor fi scoase spre inchinare credinciosilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE