Patriarhia Romana sustine dreptul ortodocsilor sarbi din Kosovo si Metochia


Patriarhia Romana sustine dreptul ortodocsilor sarbi din Kosovo si Metochia


Framantarile din viata Republicii Serbia, care au culminat cu proclamarea independentei provinciei Kosovo, au adus populatia sarba si Biserica Ortodoxa Sarba la grele momente de incercare. In acest sens, Patriarhia Romana sustine dreptul ortodocsilor sarbi din Kosovo si Metochia de a-si manifesta liber credinta si a-si proteja sfintele lacasuri.


Scrisoarea Patriarhului sarb adresata PF Parinte Patriarh Daniel despre situatia din Kosovo

Preafericitului Daniel,
Patriarhul Romaniei

Preafericirea Voastra,

Ne rugam ca Preafericirea Voastra sa aveti o perioada binecuvantata a Postului Mare si o sarbatorire fericita a Sfintei Invieri a lui Hristos. Va informam, oficial, cu tristete, despre incalcarea drepturilor si justitiei recunoscute pe plan international - i.e.

a Rezolutiei nr. 1244/995 a Consiliului de Securitate a ONU - atunci cand autoritatile albaneze de tranzitie din Kosovo si Metochia, parte inalienabila a Republicii Serbia, au proclamat independenta provinciei Kosovo. Acest act ilegal a fost recunoscut de diferite state din intreaga lume: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Ungaria, Bulgaria, Croatia, s.a.

Acest act unilateral si ilegal produce consecinte catastrofice, nu numai Serbiei si Bisericii Ortodoxe Sarbe, ci si pacii din Balcani si din Europa, precum si inviolabilitatii legii dreptului international, in general. Drept pentru care, viata restului populatiei sarbe, a Bisericii Ortodoxe Sarbe si a tuturor locasurilor din Kosovo si Metochia, este in primejdie si, cu siguranta, si inapoierea sutelor de mii de sarbi ortodocsi - a celor alungati din casele lor dupa bombardamentele din 1999 si dupa izbucnirea violentelor din 17 martie 2004, cand 35 de locasuri ortodoxe au fost demolate (in afara celor 150 de biserici si manastiri demolate anterior).

Va informam, in numele Sfantului Sinod al Episcopilor Bisericii Ortodoxe Sarbe si al nostru personal, despre incalcarea atat a justitiei divine, cat si a celei umane si Va rugam sa inaltati rugaciuni catre Dumnezeu "Care nu este la putere, ci la dreptate" (Sf. Alexandru de Neva), pentru a avea mila si a apara poporul Sau aflat in suferinta. In acelasi timp, ne simtim liberi sa Va rugam sa faceti tot ce puteti pentru a interveni la Guvernul tarii dvs. si la diferite forumuri internationale, pentru a apara drepturile recunoscute international ale Republicii Serbia si ale Bisericii Ortodoxe Sarbe din Kosovo si Metochia, ca parte inalienabila a Republicii Serbia.

Va imbratisam in Domnul nostru inviat si Va adresam salutarea pascala:
HRISTOS A INVIAT!
ADEVARAT A INVIAT!

Al Preafericirii Voastre frate in Hristos, 
+ Pavle,
Arhiepiscop de Pecs, Mitropolit de Belgrad-Karlovci si Patriarh al Serbiei



Scrisoarea de raspuns a PF Parinte Patriarh Daniel adresata Patriarhului Serbiei

Sanctitatii Sale Pavle,
Arhiepiscop de Pecs, Mitropolit de Belgrad-Karlovci, Patriarhul Serbiei

Sanctitatea Voastra,

Hristos a inviat!
Cu frateasca dragoste, confirmam primirea scrisorii Sanctitatii Voastre referitor la unele aspecte dureroase din viata Bisericii Ortodoxe Sarbe surori si a poporului sarb dreptcredincios.
Am luat act cu tristete de suferintele prin care trec fratii nostri ortodocsi din Kosovo si Metochia, precum si de distrugerea unor lacasuri de cult ortodoxe din aceste zone, cu o valoare spirituala si culturala inestimabila.


In ceea ce priveste noua situatie politica, creata prin recunoasterea de catre unele tari a independentei provinciei Kosovo, asa dupa cum cunoasteti, autoritatile din Romania nu au recunoscut acest nou stat, considerandu-se ca o astfel de decizie poate crea situatii conflictuale in Kosovo si in alte parti din lume.


Patriarhia Romana sustine, in fata opiniei publice si a diferitelor foruri internationale, dreptul ortodocsilor sarbi din Kosovo si Metochia de a-si manifesta liber credinta si a-si proteja sfintele lacasuri, considerand ca astfel implineste o datorie sfanta fata de fratii si surorile noastre din Serbia, aflati in grele incercari. Fiti incredintati de solidaritatea noastra fata de Biserica Ortodoxa sora a Serbiei si de rugaciunile noastre catre Insusi Mantuitorul Iisus Hristos, Cel care ne intareste pururi prin cuvantul Sau: "intru Mine pace sa aveti. In lume necazuri veti avea; dar indrazniti. Eu am biruit lumea" (Ioan 16, 33).


Va imbratisam frateste in Hristos, Domnul Cel Inviat, si Va dorim multa sanatate si ajutor de la El in toata lucrarea cea sfanta. 

+ DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

16 Mai 2008

Vizualizari: 665

Voteaza:

Patriarhia Romana sustine dreptul ortodocsilor sarbi din Kosovo si Metochia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE