Dealul Mitropoliei s-a umplut ieri de sute de bucuresteni care au venit sa-i sarbatoreasca pe Sfintii Constantin si Elena, dar sa si asiste la canonizarea lui Grigorie Dascalul, Mitropolit al Tarii Romanesti. Slujba a fost oficiata de Patriarhul Romaniei si de un sobor de ierarhi veniti din Polonia, Bulgaria si Grecia si de la Constantinopol.
In ziua de sarbatorire a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, in cadrul Liturghiei a avut loc ieri canonizarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti. Sute de bucuresteni au venit sa se inchine noului Sfant ale carui moaste au fost scoase in procesiune impreuna cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena si cele ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Inca de la primele ore ale diminetii, credinciosii au venit cu bratele pline de flori pentru a le pune la raclele sfintilor. Printre cei de fata s-au gasit destui veniti, ca de fiecare data, doar sa mai discute problemele actuale. Gripa aviara a fost unul dintre subiectele mult abordate la imbranceala care s-a creat la coada catre raclele sfintilor.
Procesiune cu fete bisericesti din mai multe tari
Racla cu moastele Sfantului abia canonisit a fost adusa la Catedrala Patriarhala de la Manastirea Caldarusani, unde se va intoarce in cursul zilei de astazi. Slujba a fost oficiata de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si de un sobor de ierarhi ai Sfantului Sinod, precum si de ierarhi reprezentanti ai Constantinopolului, Bulgariei, Greciei, Poloniei, dar si ai Patriarhiei Sarbe.
Sfintii Constantin si Elena, primii imparati crestini
Imparatii Constantin si Elena sunt cei care au facut din crestinism religie oficiala. Potrivit traditiei crestine, viata lor este strans legata de taina si de puterea crucii - semnul central al religiei crestine. In anul 312, cu o zi inaintea luptei cu rivalul sau Maxentiu, se pare ca imparatul Constantin ar fi vazut pe cer o cruce luminoasa, pe care scria "In hoc signum vinces", adica "prin acest semn vei birui". In noaptea urmatoare, imparatul l-ar fi visat chiar pe Iisus, care l-a indemnat sa insemneze cu o cruce toate steagurile armatei sale. Drept urmare, in ziua luptei, Maxentiu a fost biruit si s-a inecat in Tibru, iar Constantin a intrat triumfator in Roma. Un an mai tarziu, in 313, Constantin a pus capat persecutiilor impotriva crestinilor si s-a botezat, impreuna cu mama sa, Elena. La indemnurile lui Dumnezeu a cladit o cetate, care i-a purtat numele - Constantinopol, si a mutat capitala imperiului de la Roma la Constantinopol. Sfanta Elena, mama imparatului Constantin, a plecat la Ierusalim in cautarea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Hristos, cruce despre care se spune ca intr-un final a si gasit-o. Imparatul Constantin s-a stins din viata dupa 31 de ani de domnie glorioasa, lasand in urma sa un imperiu crestinat - Imperiul Roman.
Grigorie Dascalul, cel mai de seama mitropolit
Nascut la Bucuresti in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823 si 1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie traieste o perioada de timp la Muntele Athos. Revenind in tara, se stabileste la manastirea Caldarusani. Pentru viata si activitatea duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama mitropolit al Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de "Dascalul".
Maria Berindei
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.