Patriarhia: Delatiunile la adresa lui Teoctist, ignorate de istorici ca fiind prea gogonate

 

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, preotul Constantin Stoica, si-a exprimat indignarea fata de un articol denigrator referitor la Patriarhul Teoctist, aparut in editia de miercuri a unui cotidian central.

"Informatii de doi bani din arhivele SRI se folosesc dupa principiul - calomniaza, calomniaza, poate ramane ceva", a declarat pentru Rompres preotul Constantin Stoica.

Materialul citeaza "dosarul de cadre" al inaltului ierarh si afirma ca Patriarhul Teoctist ar fi fost legionar.

 

"Delatiunile au fost puse in circulatie de istoricul Dorin Dobrin, un crestin dupa Evanghelie, care a sperat ca se va afirma cu acest prilej, si de Alexandru Catalan, un fost angajat al CNSAS. Nu vreau sa polemizez, dar dansul era catolic si, foarte interesant, a lansat aceste informatii dupa moartea acelei surse "Marcu", pentru ca nimeni sa nu mai poata depuna marturie", a declarat preotul Constantin Stoica.El a adaugat ca denunturile publicate de cotidian provin din arhivele nationale istorice centrale, provenite de la SRI din perioada 1991-1993, iar pe coltul fiecarei file din dosar scrie ca "nu se verifica".

"Aceste delatiuni au fost citite in sala de studiu a SRI de sute de istorici care nu le-au dat nici o importanta pentru ca sunt prea gogonate", a spus preotul Constantin Stoica. Totodata, el si-a exprimat indignarea ca ziarul vorbeste de dosarul de cadre "de parca parintele patriarh ar fi fost membru de partid".

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a mai afirmat ca sursa acestor informatii denigratoare este un diacon, Tuta Nica. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei, acesta a fost anchetat de securitate, supus la chinuri groaznice si obligat sa spuna diverse lucruri despre cei care lucrau la Patriarhie in 1949, Patriarhul Teoctist fiind pe atunci preot la Catedrala.

Preotul Constantin Stoica a mai afirmat ca "aruncarea pe piata a acestor informatii" este o impietate, avand in vedere ca nu s-au scurs cele 40 de zile de doliu de la trecerea la cele vesnice a patriarhului.

 

.

21 August 2007

Vizualizari: 1251

Voteaza:

Patriarhia: Delatiunile la adresa lui Teoctist, ignorate de istorici ca fiind prea gogonate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE