Biserici apartinand Mitropoliei Basarabiei continua sa fie atacate


Un grup de enoriasi ai Bisericii „Acoperamantul Maicii Domnului” din orasul Floresti se afla de patru zile in stare de asediu in interiorul acestui lacas de cult, care este pretins de ambele Mitropolii Ortodoxe ce sunt inregistrate in Republica Moldova.

Potrivit Info-Prim Neo, in urma unei intelegeri orale cu Mitropolia Moldovei privind ocuparea lotului planificat pentru constructia unei biserici, enoriasii Mitropoliei Basarabiei au ridicat lacasul in anul 1999 fara titlu de proprietar. Un enorias al bisericii, Lazar Tigai, a declarat ca, odata cu venirea la putere a partidului, s-a produs si ceea ce el a numit „schimbarea la fata a Mitropoliei Moldovei”, dupa care au urmat intimidari masive cu scopul alungarii din biserica a enoriasilor care au construit-o. El afirma ca actele privind dreptul de proprietate asupra lacasului, la care fac trimitere reprezentantii Mitropoliei Moldovei, sunt false, inclusiv pentru ca nu exista o cerere din partea comunitatii din Floresti.

Conform sursei citate, pe data de 20 decembrie a anului trecut reprezentantii politiei si ai procuraturii au alungat credinciosii din biserica si au sigilat usa, iar presedintele raionului, Mihail Russu, ar fi declarat oamenilor ca „atata timp cat va fi in raion, la Floresti nu va exista biserica romaneasca”.

Pe gerurile mari, preotii faceau serviciile divine in cortul instalat in vecinatatea Bisericii inchise, dar si cortul a fost lichidat de autoritati. „Saturati de batjocura si dornici de slujba, aproximativ o suta de enoriasi au scos duminica, 19 martie, sigiliul si au intrat in Biserica”, spune Lazar Tigai, adaugand ca, la scurt timp, in lacas au intrat autoritatile locale, sefii politiei si SIS-ului, precum si procurorul raionului, iar biserica a fost inconjurata de politisti. Oamenii s-au baricadat in Bbserica, iar a doua zi, asupra preotilor si starostelui au fost intentate dosare penale pentru „huliganism”, in timp ce a treia zi a fost deconectat telefonul si intrerupta alimentarea cu gaze naturale.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, parohul Catedralei „Sfanta Teodora de la Sihla”, Ioan Ciuntu, a declarat pentru aceeasi Info-Prim Neo ca ceea ce se intampla la Floresti este iesit din comun, fiindca Mitropolia Moldovei, care n-a pus o piatra la constructia locasului, dar este masiv sustinuta de conducerea tarii si a raionului, pretinde sa intre in posesia Bisericii.

Ioan Cintu sustine ca enoriasii, si nu preotii, au deschis locasul pe care l-au construit si care le apartine, iar presedintele raionului, Mihail Russu, nu executa hotararea irevocabila a Curtii Constitutionale de inregistrare a lacasurilor Mitropoliei Basarabiei. Mai mult, preotul Ciuntu, care a fost duminica la Floresti, a anuntat ca Russu nu recunoaste aceasta hotarare si nu o va executa. La moment, exista un litigiu, iar instanta de judecata inca nu s-a pronuntat, asa ca ceea ce fac autoritatile de la Floresti este o ilegalitate, a mai adaugat sursa citata.

In viziunea lui Ioan Ciuntu, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cazul va fi castigat de enoriasii de la Floresti, iar autoritatile basarabene, pentru a cata oara, va trebui sa raspunda pentru faptele voluntariste.

Presedintele raionului Floresti, Mihail Russu, a declarat, foarte iritat, reporterului Info-Prim Neo, ca „nu este dirijor pentru fetele din mass-media si sa nu i se bata capul, fiindca el nu se ocupa de biserici”. El a inchis telefonul, nedorind sa continue discutia. 
 
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News    

.

23 Martie 2006

Vizualizari: 1258

Voteaza:

Biserici apartinand Mitropoliei Basarabiei continua sa fie atacate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE