Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbarii la fata a Domnului


Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbarii la fata a Domnului

Biserica Ortodoxa romana praznuieste astazi, 6 august, Schimbarea la Fata a Domnului. Cu aceasta ocazie, IPS Nicolae Condrea, arhiepiscopul Arhiepiescopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi, a rostit un cuvant pentru credinciosii romani, transmite Romanian Global News. "Schimbatu-Te-ai la fata in munte, Hristoase Dumnezeule, aratand ucenicilor Tai slava Ta pe cat li se putea."

Pe muntele Taborului Mantuitorul isi descopera slava dumnezeiasca inaintea a trei dintre ucenicii Sai. Nu cu mult inainte, Hristos ii cerceteaza pe ucenici asupra a ceea ce se spune despre El in popor.

Raspunsul a fost: "unii, Ioan Botezatorul, altii Ilie, altii Ieremia sau unul dintre prooroci." (Matei 16, 14). Iar apoi ii cerceteaza asupra credintei lor in persoana Lui. Petru verhovnicul raspunde in numele apostolilor: "Tu esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu." (Matei 16, 16).

Pe acest Petru, impreuna cu Iacov si cu Ioan, i-a luat Hristos pe munte si li s-a descoperit ca Dumnezeu. Troparul spune ca si-a descoperit slava "pe cat li se putea". Cei trei Apostoli s-au invrednicit sa vada slava lui Dumnezeu atat cat puteau ca oameni. Incepusera sa inteleaga ceva din taina acestui Invatator, din cuvantul Lui si din minunile savarsite. Intr-un moment de inspiratie dumnezeiasca, Petru l-a recunoscut pe Hristos "Fiul lui Dumnezeu". Dar numai pe Tabor au inteles Apostolii ce inseamna aceste cuvinte. Numai vazandu-I fata stralucitoare ca soarele si numai auzind cuvintele "Acesta este Fiul Meu cel iubit intru care am binevoit, pe acesta ascultati-L" (Matei 17, 5), au priceput ucenicii taina "Fiului lui Dumnezeu". Anume ca Imparatia Tatalui a venit, ca participa la ea si doresc sa ramana in ea prin comuniunea cu Fiul lui Dumnezeu: "Doamne, bine este sa fim noi aici." Bine este omului sa ramana in lumina lui Dumnezeu, putem noi sa parafrazam.

Dumnezeu isi descopera asadar Lumina pentru a-l cuprinde pe om in lumina Sa. Omul Hristos a lasat sa se vada lumina Lui ca Dumnezeu pentru a-i oferi omului sansa recapatarii luminii, a re-iluminarii chipului sau intunecat prin pacat. Troparul cere mai departe Straluceasca si noua pacatosilor, lumina Ta cea pururea fiitoare. Ceea ce descopera dorul nostru dupa Lumina lui Hristos pentru a ne recapata chipul luminos al primei creatii. Pe chipul lui Adam stralucea lumina lui Dumnezeu. Pe chipul transfigurat al noului Adam, Hristos, straluceste lumina lui Dumnezeu re-adusa de El. Si pe chipul nostru poate straluci din nou lumina lui Dumnezeu care sa ne arate creatia Lui rezidita.

Sa folosim Postul Adormirii Maicii Domnului pentru a cere trimiterea acestei lumini dumnezeiesti si pentru ca Hristos Domnul sa ne arate si pe noi vrednici sa-i vedem Lumina, ca pe cei trei Apostoli pe muntele Taborului.

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 314

Voteaza:

Cuvantul IPS Arhiepiscop Nicolae la praznicul Schimbarii la fata a Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE