Megleno-romanii. Viata religioasa - aparitie editoriala in trei limbi


O noua aparitie editoriala a vazut lumina tiparului la editura Cartea Aromana, din Constanta - volumul “Megleno-romanii. Viata religioasa”, semnat de Tanase Bujduveanu.

 

Cartea este un studiu tiparit in 3 limbi, romana, franceza si engleza, in cuprinsul caruia autorul trateaza problema religiei meglenoromanilor, una din ramurile sudice, din Balcani, ale poporului roman. Meglenoromanii sunt de religie ortodoxa, si isi pastreaza identitatea crestina, in pofida perioadelor dificile prin care a trecut, dificultati cauzate , in conceptia autorului, de presiunile turcesti.


Cartea cuprinde capitole ce descriu populatia meglenoromana, cum este “Meglenia”, dar si capitole consacrate vietii religioase a megleno-romanilor, din perioada evului mediu si pana azi, fiind mentionate aici si obiceiurile si traditiile crestine ale meglenoromanilor.

In localitatile lor isi construiesc lacasuri de cult, unde liturghia s-a desfasurat de-a lungul timpului in limbile greaca, bulgara, romana si slavo-macedoneana. Abia la sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, pentru o scurta perioada, liturghia se desfasoara in limba romana. Dupa 1920 un numar de meglenoromani emigreaza in Romania, iar cei din localitatea Nanta - trecuti cu sute de ani prin forta la islamism - se stabilesc in Turcia, desi aveau constiinta apartenentei la acest grup etnic. O alta emigratie a meglenoromanilor are loc la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand familii intregi emigreaza in mai multe state europene.

Documentarea a fost facuta in zonele locuite de meglenoromani, in Macedonia, Grecia, dar si in Romania, in judetul Tulcea, unde exista un grup compact de megleno-romani, si a fost completata de literatura de specialitate.

Bucuresti, Romania/Romanian Global News  

.

21 Aprilie 2006

Vizualizari: 2061

Voteaza:

Megleno-romanii. Viata religioasa - aparitie editoriala in trei limbi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE