Mitropolitul Ardealului si Episcopul Sofronie din Gyula dezaproba infiintarea noii Fundatii


Infiintarea noii Fundatii Publice romano-ungare "Gojdu” reprezinta, in opinia Mitropolitului Ardealului, Laurentiu Streza, si a Episcopului de Gyula, Sofronie, liderul spiritual al romanilor din Ungaria, o deturnare a spiritului si sensului a ceea ce a lasat prin testament Emanuil Gojdu.

Cei doi ierarhi au participat marti, 9 mai, la lucrarile comisiilor reunite pentru politica externa si comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari care, alaturi de cea pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa, au adoptat in aceeasi zi o declaratie unilaterala interpretativa la Acordul romano-ungar privind Fundatia Publica "Gojdu". Prin aceasta se stipuleaza ca prezentul acord nu aduce atingere acordului din 1937 prin care Ungaria se angajase sa cedeze statului roman intregul patrimoniu Gojdu si ca Acordul romano-ungar din 20 octombrie 2005 nu aduce atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei Gojdu din Sibiu si nici drepturilor acesteia - in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu, creata in baza testamentului lui Emanuil Gojdu -  asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta care au apartinut, inainte de nationalizare, Fundatiei Gojdu. Proiectul de acord, initiat in 2002 si aprobat in sedinta de guvern romano-ungara din 20 octombrie 2005 pentru constituirea fundatiei, prevedea infiintarea unui institut de parteneriat romano-ungar, a unei biblioteci, unui sistem de burse si a unui fond de educatie pentru tinerii romani si unguri, precum si un muzeu dedicat lui Emanuil Gojdu.

Privitor la aceasta declaratie adoptata, Presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa, senatorul PSD Adrian Paunescu, a declarat ca este de parere ca prin infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare "Gojdu" patrimoniul Emanuil Gojdu este virat intr-o  alta directie.

Referindu-se la Fundatia "Emanuil Gojdu" de la Sibiu, senatorul Adrian Paunescu a afirmat ca guvernul nu are dreptul sa dea o ordonanta si sa semneze acorduri bilaterale pe o fundatie de drept privat. Daca senatorii Comisiei pentru politica externa s-au exprimat in unanimitate pentru declaratia unilaterala interpretativa, acordand si aviz favorabil proiectului de lege, in cele din urma, senatorii Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari s-au rezumat la a adopta aceasta declaratie cu 10 voturi pentru, unul impotriva si patru abtineri.

Comisiile juridica si de cultura, sesizate pentru proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 183/2005 pentru ratificarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind infiintarea Fundatiei Publice romano-ungare "Gojdu", semnat la Bucuresti, la data de 20 octombrie 2005, vor continua dezbaterile pe marginea acestui acord saptamana viitoare. Senatul are in cazul acestui proiect putere decizionala, Camera Deputatilor respingand la limita proiectul. 
 
Bucuresti, Romania/Romanian Global News   

.

12 Mai 2006

Vizualizari: 1506

Voteaza:

Mitropolitul Ardealului si Episcopul Sofronie din Gyula dezaproba infiintarea noii Fundatii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE