Procesiune cu moastele Cuviosilor parinti ucisi in Sinai si Rait


Procesiune cu moastele Cuviosilor parinti ucisi in Sinai si Rait

 

Miercuri 14 ianuarie Biserica pomeneste pe cuviosii parinti ucisi in Sinai si Rait. O particica din sfintele lor moaste se afla la Schitul Darvari din Bucuresti si vor fi cinstite in mod special. Marti 13 ianuarie incepand cu ora 17,00 se va savarsi slujba vecerniei si litiei, apoi sfintele moaste vor fi scoase in procesiune si asezate spre inchinarea credinciosilor in biserica schitului.

Miercuri dimineata incepand cu ora 9.00 se va savarsi dumnezeiasca Liturghie.

Credinciosii care in aceste doua zile vor trece pragul Schitului Darvari, se vor putea inchina sfintelor moaste a Cuviosilor parinti ucisi in Sinai si Rait si vor primi binecuvantarea lui Dumnezeu.

 

Despre viata acestor sfinti parinti

Acesti cuviosi parinti dorind dupa viata cea pustniceasca au lasat toate cele lumesti si au mers sa locuiasca in pustiu. Impreuna cu ei era si fericitul Nil, fost prefect in Constantinopol, care, fiind foarte invatat si avand dar de la Sfantul Duh, a scris multe carti de folos, indemnatoare spre nevointe pustnicesti, si despre viata, robirea si uciderea acestor cuviosi parinti. Acestia au fost ucisi de vlemizi, oameni de neam barbar, care traiau in Arabia, pana spre Marea Rosie si Egipt, si care si mai inainte cu multi ani, pe timpul imparatiei lui Diocletian si a lui Petru, patriarhul Alexandriei, au ucis pe cei ce sihastreau aici in muntele Sinai. Dupa moartea voievodului lor, sarazinii care locuiau si ei in Muntele Sinai, pornind asupra lor, au ucis pe multi sihastri; numai putini au scapat, fugind in cetate. Dar noaptea s-a aratat o para de foc, care cuprindea tot muntele si se inalta pana la cer. Sarazinii s-au speriat de aceasta si au fugit, lepadandu-si armele. Numarul celor ucisi intai a fost treizeci si opt, avand multe rani pe trupurile lor. Printre cei morti s-au aflat inca doi vii, Sava si Isaia. Din cei ucisi, unora li se taiasera capetele de tot, altora li se tineau capetele numai intr-o bucata de piele; iar altii aveau capetele despicate in doua. Cei doi parinti ramasi vii au ingropat pe cei ucisi si au povestit mai tarziu cele intamplate.

Despre cei treizeci si trei de parinti ucisi in Rait cunoastem ca petreceau viata pustniceasca, acolo unde sunt douasprezece izvoare de apa si saptezeci de trunchiuri de finic. Dar trei sute de vlemizi, pornind cu luntre mari, au trecut marea Etiopiei si ajungand intr-un loc oarecare, gasind o corabie mare si urcandu-se in ea, au ajuns in tara faraonilor. Cei de acolo le-au iesit in intampinare, dar au fost biruiti de vlemizi, care au ucis patruzeci si sapte de barbati. Vlemizii le-au rapit femeile si copiii, apoi s-au dus in cetate, unde se gasea biserica sfintilor parinti. Acestia inchisesera poarta si isi asteptau moartea. Deci vlemizii, intrand in cetate si negasind bani, i-au ucis pe toti parintii. Apoi luandu-si robii, s-au dus sa treaca marea; dar oamenii luati de corvoada afundasera corabia si fugisera. De aceea vlemizii infuriindu-se, au injunghiat pe toti robii si apoi s-au injunghiat cu totii, unii pe altii.

.

12 Ianuarie 2009

Vizualizari: 402

Voteaza:

Procesiune cu moastele Cuviosilor parinti ucisi in Sinai si Rait 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE