In municipiul Bacau se picteaza cea mai mare biserica ridicata dupa 1990. Cei peste 4.000 de metri patrati, cit insumeaza interiorul bisericii "Sfintul Dumitru", sint realizati de pictorul Mihai Gabur, nimeni altul decit cel care si-a inscris numele si la manastirea Petru Voda din judetul Neamt. Costul lucrarii, care va ajunge la 160.000 de euro, este suportat de miile de credinciosi bacauani care trec pragul sfintului lacas
Peste 4.
La fresca n-ai voie sa gresesti
L-am cautat pe artist, unde altundeva, pe schelele montate in interiorul bisericii. Catarat la 30 metri, Mihai Gabur dadea contur si culoare unei serii de trei sfinti, care vor infrumuseta in citeva zile peretele estic de la "Sfintul Dumitru". A coborit din bolta situata la peste 40 de metri, unde a finalizat pictarea lui Iisus Hristos Pantocrator. A incheiat si pictarea Maicii Domnului cu Pruncul din altar, o fresca superba de dimensiuni impresionante. "Trebuie sa lucrezi atita timp cit peretele este umed. Fresca este mai dificila si nu-ti permite sa revii asupra lucrarii, ca in cazul unei picturi in tempera. Iar daca ai gresit, mai bine dai jos toata bucata de perete", ne-a explicat el. Mihai Gabur a acceptat sa ne vorbeasca despre meseria pe care si-a ales-o si despre tainele acesteia. "Am desprins aceasta profesiune din copilarie. L-am intilnit pe Dumitru Irimescu, pictorul care a readus in atentie traditia artei bizantine, dupa ce aceasta ajunsese pe cale de disparitie din cauza aparitiei regimului comunist. De obicei, meserii cum e cea de pictor bisericesc le deprinzi de copil. Personal, din 1975 sint pe la biserici. Am studiat si pictura pe sevalet. Cea bisericeasca e mult mai profunda, insa. Multi cred ca niste canoane stricte te obliga cind pictezi o biserica. Dar nu e adevarat. In acele canoane ai o libertate foarte mare", ne-a declarat pictorul. Bolnav dupa pictura in fresca, un gen artistic "care te solicita fizic foarte mult", Mihai Gabur considera ca pentru o pictura reusita cel mai mare secret este munca. "La biserici mari, cum e aceasta, e foarte importanta experienta. Un incepator s-ar speria de dimensiuni. Secretul e munca multa. Pe de alta parte, nu poti sa ajunci la pictarea unei fresce daca nu ai trecut, mai intii, prin cea de sevalet", ne-a explicat el.
Prea multi neprofesionisti
Artist profesionist, Mihai Gabur este suprins de numarul mare de biserici noi, pictate de persoane fara studiile si pregatirea necesara. "In lacasurile de cult noi, arhitectii par ca nici nu se mai gindesc ca dupa ziduri urmeaza si pictura. Pe ei nu-i mai intereseaza acest aspect. Iar la unele dintre bisericile care se picteaza, lucrarile nu se executa de artisti autorizati. Chiar aici, la Bacau, am vazut citeva aflate in aceasta situatie", ne-a mai zis Mihai Gabur. Desi nu are ucenici in jur, pictorul este ajutat de Doina Gabur, nimeni alta decit sotia sa, omul care aureste personajele biblice prezentate pe peretii bisericii. Profesoara de romana, Doina a venit in vacanta alaturi de sotul sau. Are o experienta si o dexteritate apreciate de artist. "Ea e omul care se ocupa de lipirea aureolelor. Am avut un tinar care, intr-o zi, mi-a realizat vreo 25 de aureole. Doina imi face, intr-o zi, in jur de 200 de aureole", ne-a destainuit pictorul. Pentru multi dintre bacauanii apropiati de viata religioasa, fresca de la "Sfintul Dumitru" pare asemanatoare celei de la cunoscuta manastire "Petru Voda". Pe buna dreptate, deoarece artistul care a creat icoanele si scenele biblice de la manastire este acelasi, Mihai Gabur. "Manastirea de la Petru Voda a fost pictata tot de mine. Il cunosteam de multi ani pe parintele Iustin. In 1990, cind a zis ca vrea sa inalte o manastire, i-am spus ca eu am sa i-o pictez. Gratis. Si asa am facut. Numai ca parintele mi-a dat mai mult decit ar fi meritat toata pictura mea", si-a amintit pictorul. Intrebat cit crede ca va rezista fresca de la "Sfintul Dumitru", Mihai Gabur a zimbit. "Mi-as dori sa reziste si 200 de ani. Insa la bisericile de azi aerisirea si tencuiala sint periculoase. La fel si cimentul. Cimentul este crima pentru o biserica. Nu mai este acela de acum 30 de ani", a afirmat pictorul.
De Ionut Barbu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.