De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele


Crestinii ortodocsi vin astazi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiazma Mica.

In fiecare an, in vinerea din Saptamina Luminata, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mintuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului. "Cu putin timp inainte de a ajunge imparat, Leon cel Mare (457-474) se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului.

A a intilnit un orb ratacit, care l-a rugat sa-i dea apa si sa-l calauzeasca spre cetate. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunindu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adinc in aceasta padure si luind cu miinile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon a facut intocmai, iar orbul a inceput sa vada. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit linga acel izvor o biserica. La rindul sau, imparatul Justinian (527-565) care suferea de o boala grea si s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor a construit o biserica si mai mare. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani, molime si alte suferinte. Astfel, a fost statornicita o zi in care toti sa-si aduca aminte de coborarea in istorie a Fecioarei Maria", ne-a explicat preotul Teodor Maxim. In aceasta zi, la biserici se oficiaza slujba de sfintire a apei, sau Aghiazma Mica, pe care oamenii o beau dimineata, pentru intarire trupeasca si sufleteasca. Multi crestini ies astazi la mormintele celor dragi pentru a da de pomana, a ingriji locurile de veci si a-si aminti ca, ceea ce au fost cindva cei morti, vor ajunge si ei atunci cind luminarea vietii se va stinge.

Ionut BARBU

De Ziarul de Bacau

.

28 Aprilie 2006

Vizualizari: 2339

Voteaza:

De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE