106 ani de la nasterea patriarhului Justinian Marina


106 ani de la nasterea patriarhului Justinian Marina

Ieri, 22 februarie 2007, s-au implinit 106 ani de la nasterea patriarhului Justinian Marina. Cel de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane s-a nascut la data de 22 februarie 1901, in localitatea Suesti, judetul Valcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si a fost un timp preot de parohie. Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, demnitate in care a slujit Biserica pana in anul 1947, cand a fost ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei. La 6 iunie 1948 a fost inscaunat ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pastorind pana la trecerea sa la cele vesnice.

Ca patriarh, a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe Romane prin activitatea de "apostolat social", prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii in conditiile noi de viata impuse de regimul comunist. Patriarhul Justinian a trecut la cele vesnice la 26 martie 1977.

Despre personalitatea patriarhului Justinian a vorbit pentru Radio Trinitas parintele Mihai Aurel, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Nifon Mitropolitul" din Bucuresti: "PF Parinte Justinian este, daca s-ar putea spune asa, ctitorul Bisericii Ortodoxe Romane moderne, pentru ca, in timpul arhipastoririi sale, Biserica a rezistat sub comunism. PF Justinian a randuit atat invatamantul, cat si viata monahala si viata parohiei in asa fel incat Biserica Ortodoxa sa dainuiasca si sa se intareasca, pentru ca, la sfarsitul acestei perioade, in timpul arhipastoririi PF Teoctist, Biserica sa iasa intarita din aceasta intunecare comunista. PF Justinian nu intamplator si-a ales locul de odihna la biserica Manastirii "Radu Vod si paraclisul Seminarului bucurestean, pentru a mai salva inca o biserica din fata tavalugului comunist". Cu binecuvantarea PF Patriarh Teoctist, la Manastirea "Radu Vod" din capitala, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat ieri o slujba de pomenire pentru patriarhul Justinian Marina.

.

23 Februarie 2007

Vizualizari: 2203

Voteaza:

106 ani de la nasterea patriarhului Justinian Marina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE