15 ore pentru a se inchina Sfantului Dimitrie cel Nou

 

Mii de pelerini se afla in aceste zile la Bucuresti. Ieri, credinciosii au asteptat rabdatori intre 10 si 15 ore pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie. Astazi, Sfantul Dimitrie cel Nou uneste in sarbatoare pe credinciosii de la Bucuresti cu cei de la Manastirea Basarabi din Bulgaracia.

Mii de pelerini sositi din toata tara au participat ieri la Sfanta Liturghie oficiata de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu I.P.

S. Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, P.S. Ambrozie Sinaitul, Vicar patriarhal, P.S. Sebastian Ilfoveanu, Vicar patriarhal, si un sobor de preoti printre care s-au aflat arhimandritul Macarie Ciolan, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor si staretul Manastirii Cernica, protosinghelul Teofil Anastasoaie, exarhul II al Manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor, arhimandritul Grigorie Babus, directorul Bibliotecii Sfantului Sinod, dar si pr. Doru Costachi de la parohia romana din Sydney (Australia). In cuvantul de invatatura rostit la slujba de ieri, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a vorbit despre viata aleasa a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, dar si despre folosul pelerinajului. „Acest pelerinaj este unic in felul lui. Iata cu ce bucurie vin credinciosii pe aceasta colina care a inscris in istoria ei fapte minunate de tot felul. Sarbatorim doi sfinti Dimitrie - un ostas cu mari demnitati, dar si pe Cuviosul Dimitrie. Sa-i rugam sa reverse din credinta lor si in sufletele noastre pentru a putea intampina necazurile in viata prin iubire“, s-a adresat P.F. Patriarh Teoctist miilor de credinciosi.

Aproximativ 10.000 de pelerini la Bucuresti

Ieri, randul de pelerini care asteptau sa se inchine la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi aduna o multime de aproximativ 10.000 de pelerini.

Randul uman se intinde pe langa clopotnita Patriarhiei, pe intreg dealul, pe partea dreapta si pe strada 11 iunie. Pe partea stanga a strazii care urca spre Dealul Patriarhiei si-au intins tarabele comerciantii de icoane, cruciulite si carti religioase. De la corespondentul Radio Trinitas, diaconul Iulian Andrei, am aflat ca pentru a se inchina la moastele Sfantului Dimitrie pelerinii au asteptat in cursul zilei de ieri intre 10 si 15 ore. „Se asteapta ca cei mai multi credinciosi sa vina in cursul zilei de astazi. Probabil ca si orele de priveghere pentru a se inchina la moastele sfantului vor creste“, ne-a declarat diaconul Iulian Andrei.

O particica din Sfantul Dimitrie cel Nou a plecat in Bulgaria

Cu binecuvantarea Prea Fericitului Patriarh Teoctist, o delegatie a Arhiepiscopiei Bucurestilor, condusa de P.S. Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul, a plecat ieri spre Ruse (Bulgaria), pentru a oferi in dar Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Neofit de Ruse, dar si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Bulgare, o icoana cu particele din moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou. Icoana a fost asezata in cadrul unei slujbe de priveghere in biserica Manastirii Basarabi, locul de sihastrie a sfantului. Astazi, in ziua de praznuire a Cuviosului Dimitrie, I.P.S. Mitropolit Neofit de Ruse si P.S. Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, oficiaza Sfanta Liturghie la Manastirea Basarabi. La finalul Sfintei Liturghii oficiate ieri, inainte de plecarea delegatiei romane spre Manastirea Basarabi, P.F. Patriarh Teoctist a subliniat care este importanta daruirii moastelor: „Sfintii au darul de a fi prezenti oriunde ii chemam. In clipa aceasta, Cuviosul Dimitrie, dar si Sfantul Mare Mucenic Dimitrie sunt prezenti in toata lumea, acolo unde credinciosii se roaga si ii invoca in rugaciunile lor. Si moastele lor indumnezeite au aceeasi putere de a mangaia si de a tamadui. Fratii nostri, credinciosii ortodocsi de la sud de Dunare au dorit sa primeasca o particica din moastele Sfantului Cuvios Dimitrie“. (M. DUMITRESCU)

.

26 Octombrie 2005

Vizualizari: 1647

Voteaza:

15 ore pentru a se inchina Sfantului Dimitrie cel Nou 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE