52 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Nicolae Balan

 

In ziua cand sarbatorim Schimbarea la Fata a lui Hristos, ne amintim cu totii de trecerea la cele vesnice a mitropolitului Nicolae Balan, care a pastorit Mitropolia Ardealului. S-a nascut la 27 aprilie 1882, in localitatea Blajenii de Sus, judetul Bistrita-Nasaud. Dupa absolvirea studiilor gimnaziale la Nasaud, a urmat Facultatea de Teologie din Cernauti, in perioada 1900-1904, unde a obtinut si titlul de doctor in teologie, in anul 1905. Dupa aceea, a urmat studii de specializare la Facultatile de Teologie protestanta si catolica din Wroclaw, intre 1904-1905. In anul 1905 si-a inceput activitatea didactica ca profesor provizoriu la Institutul teologic pedagogic din Sibiu.

Din anul 1909 pana in anul 1920, a fost profesor titular pe catedra de Dogmatica, Apologetica si Morala de la aceeasi institutie de invatamant. Pe plan redactional, a fost fondator si redactor al publicatiei "Revista Teologica" de la Sibiu, iar in anul 1918 a redactat "Gazeta Poporului", tot la Sibiu. In acelasi an a fost trimis intr-o Misiune la Iasi, pe langa Guvernul Romaniei, in vederea realizarii unitatii de stat. In anul 1919 a fost hirotonit preot, iar la data de 14/27 februarie 1920 a fost ales mitropolit al Ardealului, fiind hirotonit si instalat la Sibiu in 17/30 mai 1920, pastorind pana la trecerea sa la cele vesnice la 6 august 1955. Ca mitropolit, a luptat pentru acceptarea principiilor Satutului Organic sagunian in Legea si Statutul Bisericii Ortodoxe Romane din 1925. Pentru toata activitatea sa, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 1920 si membru in Comitetul central al "Astrei", ca senator de drept.


De asemenea, a pus bazele unor colectii, in care au aparut zeci de lucrari teologice, a rectitorit manastirea brancoveneasca de la Sambata de Sus, a ridicat schitul si caminul de la Paltini, paraclisul si biblioteca Academiei teologice "Andreiane", iar in eparhie s-au construit, in timpul pastoririi sale, peste 150 de biserici si peste 150 de case parohiale, infiintandu-se parohii si protopopiate noi.


Pe plan publicistic, mentionam faptul ca a publicat carti, sute de studii, articole, predici, pastorale, discursuri, recenzii si note teologice. O parte din celebrele sale discursuri, cuvantari si pastorale au fost adunate in volumele "Mantuieste, Doamne poporul Tau", aparut la Sibiu, in 1945, si "Biserica si viata" aparut, in 1947, in acelasi oras.

 

 

 

.

06 August 2007

Vizualizari: 977

Voteaza:

52 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului Nicolae Balan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE