600 de ani de la nasterea Sfantului Nicodim de la Tismana

 

Intre 22 si 24 septembrie a.c., la Craiova si la Manastirea Tismana, se desfasoara manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 600 de ani de la nasterea Sfantului Nicodim de la Tismana

 

Cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, anul 2006 a fost declarat "Anul aniversar Sfantul Nicodim de la Tismana"

Considerat reorganizator al monahismului din tara noastra, ctitor al manastirilor Vodita, Tismana, Visina si Prislop, Sfantul Nicodim ramane, in mod special pentru credinciosii din zona Olteniei, un exemplu de traire duhovniceasca, aparator al credintei ortodoxe si innoitor al vietii calugaresti.


La manifestarile comemorative de la Craiova si Tismana participa membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, numerosi preoti, monahi si monahii, elevi si studenti teologi, precum si credinciosi din regiunea Olteniei, dar si din alte parti ale tarii.


La eveniment participa, de asemenea, si Prea Fericitul Anastasios Yannoulatos, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, care a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova.

La Teatrul National din Craiova, ieri a avut loc si o seara duhovniceasca dedicata Sfantului Nicodim de la Tismana, la care au participat ierarhi, membri ai Sfantului Sinod. Astazi, la Manastirea Tismana va avea loc simpozionul cu tema "Rolul Sfantului Nicodim de la Tismana in viata monahismului romanesc", la care vor participa exarhi de la Centrele Eparhiale si stareti de manastiri.


Astazi, in jurul amiezii, ierarhii si participantii la manifestarile dedicare Sfantului Nicodim de la Tismana vor vizita complexul brancusian de la Targu Jiu, iar in aceasta dupa-amiaza va avea loc lansarea cartii Monahismul ortodox ca viata profetica, apostolica si martirica, semnata de Hieroteus Vlasios, Mitropolit de Nafpaktos (Grecia).


Manifestarile comemorative consacrate Sfantului Nicodim de la Tismana se vor incheia maine, 24 septembrie, la Manastirea Tismana, cu Sfanta Liturghie oficiata de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si oaspeti din strainatate, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

 

Narcisa BALABAN

 

.

22 Septembrie 2006

Vizualizari: 2090

Voteaza:

600 de ani de la nasterea Sfantului Nicodim de la Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE