In traditiile ortodoxa si catolica, sfintii au fost adesea numiti protectorii anumitor bresle sau categorii sociale. Criteriile alegerii unui patron spiritual au fost in istorie dintre cele mai diverse. Preocuparile sfintilor sau anumite intamplari din timpul vietii au constituit, de obicei, criteriul de alegere ca protectori. Breslele au vazut uneori in activitatea unui sfant inceputurile meseriei lor. Astfel, pentru ca a descoperit Sfanta Cruce, Sfanta Imparateasa Elena este considerata protectoarea arheologilor.
Nu foarte multi stiu ca jurnalistii au si ei un sfant protector - Sfantul Apostol Pavel. Un mare filosof francez, Gabriel Tarde, spunea ca jurnal poate fi considerat si o scrisoare deschisa, o conversatie publica; in acest sens, Epistolele Sfantului Apostol Pavel pot fi socotite drept articole ale unei gazete ideale intitulate Saptamana religioasa. Asadar, Sfantul Apostol Pavel poate fi considerat fondatorul profesiei de jurnalist sau, cel putin, primul mare gazetar al lumii crestine. Epistolele pauline reprezinta, in mod evident, atat mijloace de zidire sufleteasca, cat si de informare: Caci nu voim, fratilor, ca voi sa nu stiti de necazul nostru care ni s-a facut in Asia, ca peste masura, peste puteri, am fost ingreuiati, incat nu mai nadajduiam sa scapam cu viata. (II Corinteni 1, 8 )
Epistolele pauline, stirile cu cel mai mare rating
Grija cu care au fost pastrate si zelul cu care au fost copiate epistolele Apostolului neamurilor de-a lungul veacurilor dovedesc ratingul ridicat de care s-au bucurat acestea. Aceasta poate si pentru ca in epistolele sale Apostolul Pavel creioneaza realitatea vie, cu problemele si realizarile ei. Reflexivitatea ocupa in epistolele sale un loc secund. Sfantul Pavel prezinta in epistole realitatea ca pe o rugaciune, realitate care trebuie sa urmareasca indreptarea scaparilor si perfectionarea morala permanenta.
Gasim, asadar, in epistolele pauline multe dintre caracteristicile actului de presa: informatie, mesaj si, ceea ce este cel mai important, multa pedagogie.
Vestea Buna si stirile de calitate
Poate ca este totusi exagerat sa facem din Sfantul Apostol Pavel tipul jurnalistului model, insa, in ceea ce priveste zelul cu care si-a desfasurat activitatea sa misionara, reprezinta cu siguranta un model. Un model pentru care nu a primat interesul personal, ci dragostea pentru cei care trebuiau sa auda de Hristos. O presa crestina nu trebuie sa ignore atitudinea acestei mari personalitati si acestui mare sfant.
Cred ca filantropia trebuie sa fie si astazi mobilul actului de presa. Oamenii carora te adresezi cu stirea ta nu sunt doar simpli indivizi fara suflet, consumatori care, intr-o forma sau alta, iti aduc bani. Cred ca cei care manipuleaza sufletele cu ajutorul mass-media comit una dintre cele mai mari crime morale. Este ca si cum ai lasa o mina antipersonal pe strada fara a te simti catusi de putin mustrat de constiinta pentru ca nu stii ce s-a intamplat dupa plecarea ta. In asemenea situatii, rezultatul este foarte usor previzibil.
Devotamentul cu care Apostolul Pavel a propovaduit Evanghelia, adica Vestea cea Buna, reprezinta un reper pentru jurnalistul acestui mileniu, a carui menire este aceea de a informa si, in aceeasi masura, de a forma.
de Petru MARCULET
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.