Campanie indreptata impotriva Patriarhiei Ecumenice


Ramura locala a Sindicatului turc pentru Sectorul Public al orasului Kaisery, situat in Anatolia Centrala, a lansat, la inceputul lunii decembrie a anului trecut, o campanie indreptata impotriva Patriarhiei Ecumenice, reclamand mutarea sediului Patriarhiei din Istanbul in Grecia. Ali Benli, presedintele local al Sindicatului, a fixat ca obiectiv al acestei campanii strangerea unui numar de aproximativ 30.000 de semnaturi din partea sustinatorilor. „Credem ca va fi mai bine ca Patriarhia sa fie relocalizata in afara Turciei.

Sunt sigur ca grecii vor fi fericiti ca Patriarhia Ecumenica sa aiba sediul in Grecia“, a declarat Ali Benli.


In data de 5 decembrie, o alta ramura locala a Sindicatului turc pentru Sectorul Public, de aceasta data din orasul Kahramanmaras, a anuntat ca, de asemenea, a initiat o campanie pentru mutarea Patriarhiei Ecumenice. Functionarii protestatari pretind ca Patriarhia a violat Constitutia tarii si ca, prin conduita, ea reprezinta un pericol pentru Republica. Mentionam faptul ca militantii au strans numai in prima zi a campaniei din orasul Kahramanmaras peste 2.000 de semnaturi.


Campania continua si in acest an. Activistii organizatiei non-religioase „Sfantul Nicolae“, care, in pofida titulaturii, este implicata in lupta contra Patriarhiei, au declarat ca demersul lor a luat o amploare deosebita. „Aceasta actiune este indreptata impotriva pozitiilor politice ale Patriarhiei si nu contra religiei. Niciodata nu a existat un loc pentru aceasta institutie in cadrul Republicii laice turce“, a afirmat Mouammar Karabulut, presedintele fundatiei amintite. Pana in prezent, s-au strans 3 milioane de semnaturi in favoarea petitiei. Dupa unele estimari, pana la sfarsitul lunii februarie, numarul de semnaturi va depasi pragul de 5 milioane si atunci petitia va fi inaintata presedintelui Republicii Turce, Ahmet Necdet Sezer.


Organizatorii campaniei propun pentru finalul acesteia un spectacol cu caracter simbolic, in orasul portuar Izmir, a carui atractie principala va fi trimiterea in larg a unei barci care sa contina la bordul ei efigia Patriarhiei Ecumenice. (T. Gradinaciuc)

.

12 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1432

Voteaza:

Campanie indreptata impotriva Patriarhiei Ecumenice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE