Pentru a sti ce si de unde sa cumparati pentru masa de Pasti, am dat o raita prin pietele si magazinele iesene. Vestile sunt bune, oferta de produse specifice Pastilor este bogata.
Inainte de orice plan, fiecare dintre noi se gandeste la mielul de Pasti. Cum sa-l recunoasca, sa nu cumpere altceva in loc? Cat sa fie de mare? Cum sa il prepare? Daca la aceste intrebari inca mai cautati un raspuns, trebuie sa stiti ca anul acesta mieii se vand la preturi un pic cam mari.
Crescatorii de miei si-au facut aparitia abia de ieri in pietele iesene, dar administratorii asteapta sa vina in numar mai mare la mijlocul saptamanii. Kilogramul de miel in carcasa ajunge la 150.000 de lei. In piata de la Hala Centrala, am gasit ieri un singur producator, din Pausesti-Dumesti. „Am avut doi clienti pana acum. E greu, anul asta mieii sunt mai slabi si multi nu vor sa cumpere“, ne-a explicat Aneta B., de 62 de ani.
Imbulzeala multa in jurul standului. Multa lume intreaba, putini se opresc sa se tocmeasca (daca pot) si chiar sa cumpere. „150.000?!! Scump, foarte scump“.
Mai multi crescatori erau ieri in Piata Alexandru, insa pretul era acelasi: 150.000 de lei kilogramul.
Piata legumelor s-a scumpit brusc
Cum din bucataria de Pasti nu pot lipsi nici legumele, am tras cu ochiul si la preturile pe care taranii si comerciantii le-au afisat de la inceputul acestei saptamani.
Rosiile s-au scumpit; un kilogram costa acum 60.000-65.000 de lei, cu 20.000 de lei mai mult decat saptamana trecuta. „Vine Pastele. Asa se intampla de fiecare data. Le scumpeste producatorul, le scumpim si noi“, spun comerciantii.
Verdeturile nu depasesc 10.000-15.000 de lei/legatura, la fel ceapa verde si ridichea.
Si casul proaspat de oi a aparut in sectoarele de vanzare a lactatelor. Un kilogram de cas se vinde cu 135.000-140.000 de lei, in timp ce amatorii de urda pot sa-si satisfaca pofta in schimbul a 120.000 de lei/kg.
Branza de vaci si smantana, atat de cautate acum pentru pasca traditionala, se vand la tarani cu 80.000 de lei kilogramul.
Pentru pasca si cozonaci mai aveti nevoie de o faina de grau de calitate, pe care o gasiti la preturi ce variaza intre 12.000 si 19.000 de lei/kg, la vrac sau ambalata in pungi de hartie. Pentru cozonaci mai aveti nevoie si de miez de nuca. Un kilogram se vinde in pietele din
Cozonaci si pasca la comanda
Daca sunteti genul comod, daca nu va ies cozonacii sau daca pur si simplu nu aveti timp sa-i coaceti, exista o solutie simpla si rapida. Puteti face comanda de pasca si cozonaci la una din patiseriile specializate din oras. Daca nu ati facut insa acest lucru din timp, va avertizam ca exista riscul sa nu va mai fie onorata comanda. Am gasit totusi o portita de salvare. La patiseria de pe „Cuza-Voda“ se mai fac comenzi pana pe 21 aprilie. Grabiti-va, deci!
Un kilogram de cozonac cu nuca costa 105.000 lei, iar unul cu rahat 90.000 de lei. Pasca cu branza, la fel ca cea cu smantana, poate fi comandata la pretul de 172.500 de lei/kg.
Ouale, „piesele de rezistenta“ de pe masa de Pasti, se gasesc din belsug, in fiecare magazin de profil, dar si in piete, la preturi ce variaza intre 2.200 si 3.500 de lei. Ca sa le inrositi aveti nevoie de vopsea. Un plic cu vopsea, indiferent de culoare, costa in jur de 20.000-25.000 de lei. Daca nu vi s-a intamplat inca, va acosteaza la fiecare colt de strada tiganci cu buline mici de plastic: „Ros de oua! Ros de oua!“, la pretul de 10.000 de lei fiecare.
Cosul de Pasti si cadoul de „Iepuras“
Pentru noaptea de Inviere va trebuie neaparat un cos de nuiele, frumos impletit, in care sa puneti cozonacul, pasca si ouale pentru sfintit. Gasiti astfel de cosuri, de toate dimensiunile si formele, in spatele Halei Centrale, pe straduta ce duce spre Targu-Cucu. „Avem mici la 15.000, 20.000, 50.000, iar cele mari la 180.000. Avem clienti. Mai negociem“, ne-a spus Lucia R., de 58 de ani.
Cadourile de „Iepuras“ variaza in functie de gusturile si dorintele fiecaruia: oua incondeiate (intre 60.000-200.000 de lei, iar cele de strut 1,5 milioane), papusi de artizanat (200.000 de lei), puisori (25.000-35.000 de lei), iepurasi de ciocolata (la preturi ce variaza intre 10.000-50.000 de lei). ?
Bucatele pascale si vinul
La romani, fiecare sarbatoare importanta din an vine cu intreg alaiul ei de bucate traditionale, alaturi de care, in orice casa, se gaseste si un pahar de vin bun. Pastele nu face exceptie, din acest punct de vedere. Sarbatoarea Sf. Pasti aduce noutati in alimentatie, mai ales dupa o perioada de post, dar si noutati in alegerea de vinuri. In magazinele de specialitate, gasiti orice sortiment de vin doriti, la preturi ce variaza intre 30.000 si 35.000 de lei vinurile vrac si 80.000 si peste 200.000 vinurile la sticla. Pentru a va oferi un sfat in ceea ce priveste asocierea vinurilor cu bucatele traditionale, am apelat la un specialist de renume in domeniu, academicianul Valeriu Cotea.
„Cel mai potrivit la cozonac este patriarhul vinurilor romanesti, vinul de Cotnari, prin care aduci o multumire Cerului pentru viata pe care ai trait-o. Mai poate fi asociata si o Busuioaca de Moldova sau de Bohotin, pentru ca dulcele cere ceva dulce, iar aceste vinuri sunt bogate in zahar si nu numai ca au un grad alcoolic moderat, dar pot fi acceptate nu numai pentru sete, ci si ca hrana“, ne-a explicat celebrul oenolog Valeriu D. Cotea.
Am mai aflat si ca mielul fiert poate fi asociat cu un vin alb, sec sau demisec, iar fripturile de miel facute la tava sau la gratar se asociaza foarte bine cu un pahar de vin rosu (iar
Ficateii de pasare, chiftelutele si branzeturile, puiul la tava cu mujdei, dar si preparatele din peste pot fi insotite la masa de Pasti de o Francusa.
de Otilia BALINISTEANU
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.