Catedrala mitropolitana din Iasi a primit in dar fragmente din moastele Sfintei Otilia


Darul a fost oferit IPS Mitropolit Daniel de catre Eminenta Sa dr. Joseph Dore, Arhiepiscop de Strasbourg. La randul sau, IPS Mitropolit Daniel i-a oferit Arhiepiscopului Crucea Moldava pentru episcopi si preoti si o icoana cu Sfanta Cuvioasa Parascheva si Sfanta Otilia.

 

Un fragment din moastele Sfintei Otilia au fost oferite duminica la finalul Sfintei Liturghii, in dar, Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, de catre Eminenta Sa dr. Joseph Doré, Arhiepiscop de Strasbourg.

Moastele Sfintei Otilia, care a trait in Alsacia, in secolul al VII-lea, vor fi asezate in Catedrala mitropolitana din Iasi, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. In cuvantul de la finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a vorbit celor prezenti despre viata acestei sfinte: „In Alsacia, pe care o pastoreste Eminenta Sa Joseph Doré, se afla o sfanta foarte cunoscuta, din secolul al VII-lea, Sfanta Odilia sau Sfanta Otilia, care s-a nascut oarba. Era fiica unui print care, cand a vazut ca fiica sa s-a nascut oarba, a vrut sa o ucida si sa o arunce. Aceasta a fost salvata, fiind ascunsa intr-o manastire, unde a crescut si a devenit foarte evlavioasa. Dupa un timp, s-a hotarat sa fie botezata si, cand a fost scoasa din apele botezului, i s-au deschis ochii. A devenit calugarita si apoi stareta la o manastire. Este foarte populara in Alsacia si a murit in anul 660.“ Eminenta Sa dr. Joseph Dore, Arhiepiscop de Strasbourg, a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru invitatia de a vizita Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si i-a oferit fragmente din moastele Sfintei Otilia: „Eminenta Voastra, Inalt Prea Sfintite Parinte, este o mare bucurie pentru mine de a fi fost invitat la Iasi, in Catedrala aceasta, in perioada Invierii lui Hristos. Exprim respectuoasa mea recunostinta si dumneavoastra, tuturor, surori si frati, va adresez salutarea Bisericii din Alsacia, al carei pastor sunt. Sunt bucuros sa aduc stima si fratia mea, si atasamentul, daruind Inalt Prea Sfintiei Voastre relicvele Sfintei Otilia“.


IPS Mitropolit Daniel i-a multumit Eminentei Sale dr. Joseph Dore, Arhiepiscop de Strasbourg, si i-a oferit in dar o icoana reprezentand pe Sfanta Otilia si Sfanta Cuvioasa Parascheva. De asemenea, IPS Daniel i-a oferit Arhiepiscopului de Strasbourg albumul „Sfanta Parascheva, calauza pelerinilor“ si Crucea Moldava pentru clerici, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: „Multumim Eminentei Sale pentru acest dar pretios, oferit ca semn de recunostinta si ca simbol al legaturii spirituale dintre sfinti, in ceruri, in lumina lui Hristos cel Inviat. Va oferim aceasta icoana pe care este pictata Sfanta Otilia, iar alaturi este pictata Sfanta Cuvioasa Parascheva. Totodata, dorim sa va oferim un album cu viata Sfintei Parascheva si cu toata sinteza evlaviei mai multor popoare care o cinstesc. In semn de recunostinta pentru Eminenta Voastra, pentru tot ceea ce ati facut pentru parohia ortodoxa romana, dorim sa va acordam cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Crucea Moldava pentru episcopi si preoti“.

 

 

de Monica DUMITRESCU

.

02 Mai 2006

Vizualizari: 4151

Voteaza:

Catedrala mitropolitana din Iasi a primit in dar fragmente din moastele Sfintei Otilia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE