Centru de asistenta a persoanelor in dificultate la parohia Precupetii Vechi

 

Parohia "Precupetii Vechi" din Bucuresti este una dintre cele mai dinamice. Din 26 iunie 2005, in aceasta parohie functioneaza oficial un centru de asistenta a persoanelor in dificultate, amplasat in curtea din spatele bisericii parohiale cu hramul "Duminica Tuturor sfintilor". Acesta cuprinde un asezamant social pentru varstnici aflati in imposibilitatea de a-si asigura traiul minim, un lacas de inchinaciune al asezamantului - paraclisul cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" - si o cantina sociala, care asigura hrana pentru cei adapostiti in centru, dar si pentru alte persoane asistate din afara. In cadrul acestui centru, beneficiarii sunt asistati social si spiritual.


Proiectul Asezamantului Social "Acoperamantul Maicii Domnului" a inceput in anul 2000, ca o initiativa a parohiei Precupetii Vechi.

La acest proiect au contribuit numerosi parteneri, sponsori si donatori, care s-au implicat cu dragoste in aceasta lucrare pentru ajutorarea semenilor. "Pe o perioada de aproape 50 de ani de regim comunist, autoritatile nu i-au permis Bisericii Ortodoxe Romane sa desfasoare activitati de binefacere. Evenimentele din 1989 au schimbat insa complet situatia din Romania, iar Biserica Ortodoxa Romana are din nou libertatea sa joace un rol important in viata sociala a poporului. Sub indrumarea si cu binecuvantarea PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, atat clerul, cat si credinciosii au intreprins pasi importanti pentru a face fata noilor solicitari. Obiectivul acestui asezamant de a-si gasi noul rol in societate si potential misionar in Bucuresti este foarte important pentru viata spirituala a Bisericii Ortodoxe, deoarece indeplineste asteptarile persoanelor in nevoie, care au mare incredere in Biserica Ortodoxa, fiind convinse ca cel in suferinta, ca cel mai mic reprezentant al Mantuitorului Iisus Hristos, va primi ajutor", motiveaza, pe site-ul parohiei, existenta acestui asezamant pr. paroh Tudor Gheorghe.

In viitorul apropiat, se va deschide si un cabinet medical

Asezamantul Social are o cantina aflata in curtea bisericii, intr-o cladire utilata corespunzator, destinata si altor activitati sociale si de caritate. Cantina sociala are o capacitate de 50 de locuri si ofera, de cinci ori pe saptamana, hrana calda la 100 de persoane provenite din diverse categorii sociale defavorizate. Dintre cele 100 de persoane, 30 primesc hrana la domiciliu din cauza imobilizarii la pat. Beneficiarii sunt inclusi in program in urma unei anchete sociale efectuate la locuinta asistatului de catre preotul paroh, persoane din comitetul parohial si asistentul social de sector.


Cantina sociala este dotata cu toate utilitatile necesare desfasurarii unui asemenea proiect. "In viitorul apropiat, vom deschide si un cabinet medical pentru asigurarea unei ingrijiri medicale permanente. Scopul nostru actual este de a ne indeplini obligatiile si de a ne concentra eforturile pentru a finaliza cat mai curand posibil, acest proiect care are finantarea asigurata", mai citim pe site-ul parohiei.


Pe langa aceste activitati, parohia nu neglijeaza reparatiile la biserica, precum si alte proiecte gospodaresti, cum a fost constructia intre anii 2000-2004 a paraclisului "Acoperamantul Maicii Domnului", din cadrul asezamantului. De asemenea, incepand din martie 2004, parohia editeaza periodic publicatia "Izvorul credintei", publicatie de anunturi, stiri si articole din viata parohiei, precum si materiale de interes general, care preocupa comunitatea crestin-ortodoxa din tara noastra.

Narcisa BALABAN

 

 

 

.

19 Februarie 2007

Vizualizari: 1825

Voteaza:

Centru de asistenta a persoanelor in dificultate la parohia Precupetii Vechi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE