Chiraleisa sau umblatul preotului cu botezul


Chiraleisa sau umblatul preotului cu botezul

La fel ca si Craciunul, sarbatoarea Epifaniei este precedata de un ajun mai deosebit, ajun ce concentreaza o multitudine de practici si credinte ce decurg, in special, din datina numita "umblatul preotului cu botezul" sau Chiraleisa (vine de la grecescul Kyrie Eleison - Doamne miluieste). In majoritatea satelor din Moldova, in Ajunul Bobotezei, grupuri mai mari sau mai mici de fete si baieti umbla din casa in casa pentru a vesti sosirea preotului "cu crucea". Aceasta datina este asemanatoare umblatului cu "Mos Ajun" (colindatul) de la Craciun. Copiii care umbla cu Chiraleisa nu rostesc, ca la Craciun, texte versificate, ci striga de trei ori "Chiraleisa!". Ei primesc in schimb mere, nuci si prajituri.

In trecut, "colindul" copiilor, acompaniati de clopotei, era menit sa aduca gazdelor holde bogate in noul an si sa alunge din vazduh spiritele rele. Atunci, ei inconjurau de trei ori toate constructiile din gospodaria omului, strigand "Chiraleisa,/ Spic de grau,/ Pana-n brau/ Roade bune,/ Mana-n grane!" sau numai "Chiraleisa".

Astazi, in Bucovina, preotul este insotit de gospodari care merg cu lumanari aprinse pe la casele vecinilor si striga si ei Chiraleisa. Gazda ii primeste in casa, ii serveste cu bucate de post, dupa ce acestea au fost binecuvantate.

 

 

.

01 Ianuarie 2009

Vizualizari: 3533

Voteaza:

Chiraleisa sau umblatul preotului cu botezul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE