Cursuri de interpreti pentru persoanele cu deficiente de auz, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Pitesti

Saptamana trecuta, in laboratorul mimico-gestual al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Sfanta Mucenita Filofteia" din Pitesti a inceput un curs de interpreti pentru persoanele cu deficiente de auz.

Cursurile la care cei 20 de cursanti vor parcurge tematica insusirii cunostintelor fundamentale ale comunicarii vizuale specifica persoanelor cu deficiente de auz, se desfasoara cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, si fac parte dintr-un parteneriat intre Universitatea din Pitesti, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Scolar si Muzeul Judetean, privind pregatirea unor cadre in vederea insusirii comunicarii prin limbajul mimico-gestual.

Acest modul de pregatire va dura trei luni, avand cate doua cursuri pe saptamana, incluzand si o practica de specialitate in cadrul Filialei Teritoriale a Surzilor din Pitesti. Aceasta pregatire are ca scop acumularea competentelor necesare relationarii cadrelor din institutiile pe care le reprezinta, in diverse aspecte ale activitatii profesionale, care implica o comunicare mimico-gestuala.

La finalul acestei perioade de pregatire se va elibera o adeverinta de absolvire a acestor cursuri, urmand ca cei interesati, incepand cu anul universitar 2009-2010, sa se poata inscrie la un program de master cu specializare "Teologie - comunicare prin limbajul mimico-gestual", cu finalitate in obtinerea statutului de interpret in limbajul mimico-gestual."Este cu totul incantator felul cum institutiile statului percep astazi lucrarea Bisericii Ortodoxe Romane. In acest sens, iata un exemplu cum acestea doresc sa devina beneficiarele unei initiative pe care Episcopia Argesului si Muscelului a avut-o din anul 1996 prin elaborarea de proiecte sociale si comunicationale pentru persoanele care nu aud si nu comunica prin voce. Interesul major pe care societatea civila il arata fata de promovarea sanselor egale pentru toti cetatenii, de asemenea aparitia Legii de recunoastere a limbajului mimico-gestual, nr. 448/2006, ne-au determinat ca pe langa aceste cursuri de initiere sa facem demersurile necesare, pentru un plan de invatamant specific, in vederea autorizarii ca interpreti in limbajul mimico-gestual a tuturor celor interesati, in urma absolvirii cursurilor de masterat care vor incepe din anul universitar 2009-2010, la Facultatea din Pitesti", ne-a declarat parintele conf. dr. Constantin Onu, Consilier eparhial al Episcopiei Argesului si Muscelului.

Ciprian BARA
Sursa: ziarullumina.ro
 

.

20 Martie 2009

Vizualizari: 491

Voteaza:

Cursuri de interpreti pentru persoanele cu deficiente de auz, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Pitesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE