Darurile Duhului Sfant coboara spre noi, pentru a ne inalta in iubirea Preasfintei Treimi


"Darurile Duhului Sfant coboara spre noi, pentru a ne inalta in iubirea Preasfintei Treimi"

In duminica Pogorarii Duhului Sfant, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a asistat la slujba Sfintei Liturghii si a Vecerniei plecarii genunchilor ce s-a savarsit in Paraclisul patriarhal.

Dupa savarsirea Vecerniei speciale din aceasta duminica, in cadrul careia a citit cele opt rugaciuni de binecuvantare, Preafericitul Parinte Daniel a rostit un cuvant de invatatura in care a aratat in mod deosebit faptul ca Sfantul Duh lucreaza in chip minunat in lume si mai ales in Biserica Preasfintei Treimi. "Duhul Sfant este persoana Sfintei Treimi care lucreaza in lume in modul cel mai tainic. Daca Fiul ia chip de om, Duhul Sfant se ascunde in spatele chipului fiecarui om care crede in Hristos si se intoarce spre Dumnezeu-Tatal. Duhul Sfant este cineva care nu se afla in fata noastra, ci este cineva care lucreaza in viata noastra si salasluieste in sufletele noastre, in inima noastra, in mintea noastra.

Duhul Sfant este Duhul infierii. El ne daruieste lumina cunostintei, caci suntem infianti in Dumnezeu-Fiul spre Slava si bucuria lui Dumnezeu-Tatal. Duhul Sfant este lucrator in viata noastra din interiorul ei. El nu se vede, nu poate fi descris, nu poate fi cuprins", a spus Parintele Patriarh.

"Duhul Sfant ne incalzeste inima, ca sa ne rugam fierbinte"

In continuare, Preafericitul Parinte Daniel a aratat ca, in Sfanta Scriptura a Noului Testament, Sfantul Duh apare o singura data, in chip de porumbel, iar Sfantul Evanghelist Luca Il descrie ca luand chip de limbi de foc, pentru ca focul lumineaza, incalzeste si curateste toata intinaciunea. "Duhul Sfant lumineaza neamuri diferite, popoare diferite, persoane diferite, sa vada pe Unul, Singurul, Adevaratul Dumnezeu. Duhul Sfant ca luminator este Duhul Adevarului. El lumineaza pe oameni ca sa cunoasca adevarul, sa se indeparteze de ratacirea idolilor, de ratacirea ereziilor, de ratacirea patimilor, de ratacirea inchipuirilor de sine, de ratacirea vietii egoiste. Duhul Sfant lumineaza pe oameni intr-o lume intunecata de pacat, asa cum lumineaza focul in noapte. Duhul Sfant incalzeste credinta noastra. Foarte adesea, omul este rece, nu mai are dorinta de rugaciune. S-a racit si s-a saracit inima noastra de nelucrare duhovniceasca. Duhul Sfant este foc incalzitor ce ne incalzeste inima ca sa ne rugam fierbinte".

Sfintitor al omului si al intregii creatii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat ca cele opt rugaciuni speciale de la Vecernie arata puterea curatitoare de pacate si datatoare de viata a Duhului Sfant, iar Datatorul de viata este pomenit in ziua Cincizecimii ca sfintitor al omului, iar prin om, ca sfintitor al intregii creatii.

In final, Intaistatatorul Bisericii noastre a explicat ca "Ortodoxia nu limiteaza lucrarea Duhul Sfant doar la sufletul omului, ci toate se sfintesc prin Unul si Acelasi Duh Sfant, atunci cand omul cauta sa se sfinteasca mai intai pe sine, in trupul si sufletul sau. Aceste daruri ale Duhului Sfant vin spre noi pentru ca sa ne inalte la ceruri. Ele pogoara spre noi, ca pe noi sa ne inalte in iubirea Preasfintei Treimi. Duhul Sfant coboara in lume, ca pe noi, cei din lume, sa ne ridice la ceruri dupa chipul Mantuitorului Iisus Hristos."

Ciprian BARA

.

15 Iunie 2008

Vizualizari: 523

Voteaza:

Darurile Duhului Sfant coboara spre noi, pentru a ne inalta in iubirea Preasfintei Treimi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE