Decizii in problemele externe ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse

La intalnirea din 25 decembrie 2009, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei a luat mai multe decizii privind relatiile bisericesti externe ale Patriarhiei Moscovei, anunta DECR Communications Service. In legatura cu vizita Patriarhului Kiril in Azerbaidjan, cu ocazia celei de-a 30-a aniversari de cand la conducerea Consiliului Popoarelor Musulmane din Caucaz se afla Allahshuqur Pasha-zade, prilej cu care Sanctitatea Sa a vut o intrevedere si cu Patriarhul catolicos al Georgiei, Ilia al II-lea, sinodalii au cazut de acord ca evenimentul a fost important pentru intarirea si dezvoltarea relatiilor fraterne dintre Bisericile Ortodoxe Rusa si Georgiana. S-a luat hotararea ca Arhimandritul Roman Lukin (Arhiepiscopia Moscovei) sa fie trimis la Tbilisi pentru a purta de grija credinciosilor ortodocsi vorbitori de limba rusa si pentru a reprezenta Biserica Ortodoxa a Rusiei in caz de nevoie. Patriarhul Kiril a apreciat pozitiv intalnirea avuta cu presedintele Azerbaidjanului, Ildar Aliev, si a manifestat dorinta de a dezvolta cooperarea cu autoritatile azere. De asemenea, s-au adresat multumiri si lui Allahshuqur Pasha-zade pentru primirea calduroasa de la Baku si s-a cazut de acord ca este necesara o intarire a relatiilor cu comunitatea musulmana din Caucaz.

Cu satisfactie a fost primita si vizita Mitropolitului Jonah al Americii si Canadei la Moscova in perioada 5-9 decembrie, cu ocazia celei de-a 15-a aniversari a Reprezentantei Bisericii Ortodoxe a Rusiei in America. Sfantul Sinod a multumit Patriarhului Kiril pentru raportul prezentat dupa participarea la cel de-al treilea Congres Mondial al Compatriotilor, in special pentru lucrarea desfasurata in cadrul sectiunii "Rolul Bisericii Ortodoxe Ruse si al altor confesiuni traditionale in intarirea temeliilor spirituale ale lumii ruse, care a fost important in dezvoltarea relatiei stat-Biserica menita sa sprijine compatriotii din afara granitelor Rusiei“.

In cadrul sedintei, s-a aprobat si raportul Mitropolitului Filaret de Minsk, in calitatea sa de presedinte al Comisiei Sinodale de Teologie Biblica, raport realizat dupa sesiunea plenara a Comisiei (8 decembrie). Concluziile vor fi aplicate de o echipa de teologi, condusa de Arhiepiscopul Hilarion de Volokolamsk, care va avea sarcina de a realiza mijloace si metode de catehizare moderne. Acesta din urma a raportat si concluziile vizitelor fratesti in Elvetia, Cipru, China, Thailanda. De asemenea, s-au trimis reprezentanti ai Bisericii Rusiei in tarile cu multi emigranti rusi (Spania, Italia, Franta, Argentina si Brazilia).

pr. Mihai GOJGAR

Sursa: ziarullumina.ro

.

06 Ianuarie 2010

Vizualizari: 416

Voteaza:

Decizii in problemele externe ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE