Episcopul Eugen Laiu va fi omagiat astazi la Manastirea Horaita


Cu ocazia implinirii a 40 de ani de la trecerea la cele vesnice, episcopul Eugen Laiu Suceveanul va fi omagiat astazi la Manastirea Horaita. Dupa Sfanta Liturghie va avea loc o slujba de pomenire si va fi evocata personalitatea acestui mare ierarh. Slujba de pomenire va fi oficiata de arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ca delegat al Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Episcopul Eugen Laiu s-a nascut in luna iulie in anul 1894, in localitatea Bargauanii Neamtului, intr-o familie de oameni evlaviosi.

A intrat sub ascultare la Manastirea Neamt, la numai 10 ani, dupa care unchiul sau - care era staret la Manastirea Horaita - l-a luat sub aripa sa la aceasta manastire. In 1911, staretul Horaitei l-a trimis la Galati sa studieze la seminarul teologic condus pe atunci de viitorul mitropolit al Bucovinei, Visarion Puiu. A urmat apoi cursurile Facultatii de Teologie din Cernauti. "Dupa terminarea studiilor, Eugen Laiu a devenit calugar la Manastirea Horaita. A fost chemat apoi de Visarion Puiu, care era acum episcop la Hotin, devenindu-i colaborator de nadejde, stiut fiind faptul ca in aceasta perioada Episcopia Hotinului a cunoscut o perioada de inflorire sub mai multe aspecte. Dupa 1934 a fost chemat de Mitropolitul Bucovinei de atunci, Nectarie Cotlarciuc, devenind prefect de studii la Facultatea de Teologie din Cernauti (un fel de director de internat). A fost apoi preot slujitor la Catedrala patriarhala, dupa care preot deservent la biserica ortodoxa romaneasca din Paris. In 1939, Visarion Puiu, ajuns mitropolit, l-a hirotonit episcop-vicar la Cernauti. Din incredintarea Sfantului Sinod, a lucrat la Bucuresti ca director al Tipografiei Cartilor Bisericiesti (n.r: astazi Editura Institutul Biblic si de Misiune al BOR), dar a fost si staret al Manastirii Antim", ne-a povestit parintele Timotei Aioanei.

Pana prin 1946-1947, Eugen Laiu a fost loctiitor de episcop la Buzau, Constanta si Craiova, iar din 1949 pana in 1951 a fost profesor de studii Biblice la seminarul teologic de la Manastirea Neamt. Pentru o zi si o noapte a fost si staret al marii lavre nemtene, iar din 1951 pana in 1957, staret al Manastirii Cocos din judetul Tulcea. "In anul 1957, Eugen Laiu a revenit la manastirea de metanie, Horaita, unde a mai trait inca 10 ani. Viata sa la Horaita a fost dusa in sfintenie si rugaciune. Se spune ca era un om care nu prea vorbea, probabil si din cauza vietii zbuciumate pe care o dusese, traind intr-o lume a lui. A fost un mare episcop si vreau sa mai amintesc un lucru foarte important din viata acestuia. Pe cand era prefect de studii la Cernauti i-a fost indrumator si duhovnic unui sfant roman, Sf. Ioan Iacob. A trecut la cele vesnice in noaptea dinspre 31 martie - 1 aprilie 1967, fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Horaita", ne-a mai spus arhim. Timotei.
Desi Departamentul Cultelor ar fi vrut ca moartea lui sa treaca neobservata, la inmormantarea episcopului Eugen Laiu a venit insusi Mitropolitul Moldovei si Sucevei de atunci, Iustin Moisescu, care l-a cinstit in mod deosebit.

.

31 Martie 2007

Vizualizari: 4477

Voteaza:

Episcopul Eugen Laiu va fi omagiat astazi la Manastirea Horaita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE