Fostul luteran Christian Felmy, onorat de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti


Fostul luteran Christian Felmy, onorat de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti

Ieri, in amfiteatrul "Dumitru Staniloae" al Facultatii de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul" din Bucuresti, in prezenta prodecanilor pr. Daniel Benga si pr. Emanoil Babus, a numerosi invitati si studenti, decanul facultatii, pr. Stefan Buchiu, a inmanat domnului Karl Christian Felmy diploma de Doctor Honoris Causa. Ceremonia a inceput cu intonarea imnului "Gaudeamus Igitur", urmat de rugaciunea "Tatal Nostru".

In deschidere, parintele decan, Stefan Buchiu, a mentionat ca "hotararea de a acorda cel mai inalt titlu universitar apartine consiliului facultatii noastre, din primavara acestui an. Decizia, care a primit in acelasi timp si binecuvantarea PF Parinte Patriarh Daniel, a fost aprobata de Senatul Universitatii".

Vorbind despre profesorul distins, pr. Buchiu a spus ca "domnia sa este un foarte bun cunoscator al Bisericii Ortodoxe Ruse si al Teologiei Ortodoxe. Din vasta sa opera cateva lucrari au fost traduse si in romaneste. Aceasta "Dogmatica a experientei eclesiale" a fost de-a dreptul o provocare pentru noi, profesorii de teologie ortodoxa, pentru ca uneori se vede mai bine, mai clar, din afara. Se intampla sa trecem peste partile ei cele mai valoroase, cum ar fi teologia icoanei sau experienta lui Hristos. Si cea de-a doua lucrare tradusa la noi, "De la Cina cea de Taina la Dumnezeiasca Liturghie a Bisericii Ortodoxe" este extrem de provocatoare, pentru ca ne aduce aminte ca trebuie sa ramanem ancorati in experienta Bisericii, in litera si duhul Sfintei Scripturi si in viziunea parintilor. Domnul profesor Felmy s-a ocupat toata viata, pe linie stiintifica, de cercetarea tezaurului Bisericii Ortodoxe, a devenit un specialist, iar Pronia lui Dumnezeu a hotarat ca domnia sa sa se apropie nu numai cu mintea de Ortodoxie, ci si cu inima. Cu un an si jumatate in urma, a devenit fiu al Bisericii Ortodoxe Ruse. Dupa ce a teoretizat despre teologia ortodoxa, despre spiritualitea si cultul ortodox, a facut pasul hotarator, si acum vorbeste din interiorul Bisericii Ortodoxe. Indraznesc sa spun ca dansul vine din viitorul crestinismului occidental, crestinism care trebuie sa fie permanent deschis catre valorile ortodoxiei. Lumina vine de la Rasarit, iar apusenii se intorc din nou spre Rasarit, acolo unde este Izvorul Luminii", a prezentat personalitatea teologului Christian Felmy parintele decan, Stefan Buchiu.

Karl Christian Felmy a tinut doua conferinte

Laudatio, sustinut cu prilejul decernarii titlului, a fost realizat si citit de prodecanul pr. Daniel Benga. Acesta a scos in evidenta personalitatea marcanta a domnului Christian Felmy, cat si lupta pe care a dus-o pentru Ortodoxie, cand inca nu era ortodox.

A venit si randul profesorului Karl Christian Felmy sa multumeasca pentru distinctia primita. A sustinut si o prelegere intitulata "Intalnirea teologiei ortodoxe cu influentele apusene - O dezbatere a teoriei pseudomorfozei apusene a Ortodoxiei", in traducerea domnului Vasile Adrian Caraba. In expunerea sa, a pornit de la pseudomorfoza teologului rus Georgi Florovski, facand o paralela intre conceptia teologului rus si Ortodoxie. Ceremonia s-a incheiat cu imnul inchinat Maicii Domnului, "Cuvine-se cu adevarat".

Mentionam ca profesorul german, Karl Christian Felmy, a sustinut pe 20 octombrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Justinian Patriarhul", si conferinta cu tema "Importanta aspectului eshatologic al Sfintei Liturghii".

diac. George ANICULOAIE

.

22 Octombrie 2008

Vizualizari: 835

Voteaza:

Fostul luteran Christian Felmy, onorat de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE