Icoanele romanesti sculptate in scoarta de copac au succes in lumea araba


Singura sculptorita romanca ce realizeaza icoane in scoarta de copac, Zizina Mihai din Campulung Muscel, si-a expus lucrarile la Festivalul Medieval de la Sighisoara, unde face demonstratii de maiestrie in fata a mii de turisti. Lucrarile sculptoritei au depasit granitele Romaniei, fiind renumite chiar si in lumea musulmana. Zizina Mihai a sculptat chipul lui Iisus in scoarta de copac chiar in Dubai si Quatar.

 

Fosta angajata a unei fabrici de mobila, Zizina Mihai si-a descoperit talentul de a realiza icoane in scoarta de copac in urma cu 6 ani, chiar in atelierul fabricii. "Particip la multe targuri traditionale organizate de muzee din tara.

Toate categoriile de oameni le cumpara. Am fost si la targuri internationale. In Quatar, tara araba, aceste icoane au fost foarte bine vandute. Lucram acolo si demonstram ca eu le fac" a declarat pentru Rompres Zizina Mihai.

 

De anul trecut, sculptorita a inceput sa si picteze icoane pe lemn, insa darul sau de a sculpta chipul Mantuitorului pe scoarta de copaci ramane unic. Singura problema a sculptoritei este procurarea scoartei de copac. Icoanele sunt sculptate in scoarta unor plopi cu varsta de o jumatate de secol.

 

"E destul de dificil de procurat scoarta pentru ca nu merg sa o iau atunci cand copacii sunt in viata. Mi-am procurat mai multa atunci cand intre Pitesti si Campulung s-au taiat acesti copaci. Ca sa pot lucra scoarta, ea trebuie sa aiba o anumita grosime. Folosesc scoarta de la o anumita specie de plop, care este de regula plantat pe marginea strazilor, un fel de pluta canadiana. Aceasta trebuie sa fie de peste 50 de ani, ca sa aiba profunzime", a spus sculptorita.

 

Dupa 6 ani in care a realizat sute de icoane, Zizina Mihai reuseste sa sculpteze chipul Mantuitorului in coaja unui plop in doar 3 ore.

 

.

30 Iulie 2006

Vizualizari: 2141

Voteaza:

Icoanele romanesti sculptate in scoarta de copac au succes in lumea araba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE