In 2007 se vor organiza mai multe evenimente in cinstea Sfantului Voievod Stefan cel Mare


Anul acesta se implinesc 550 de ani de la urcarea pe tron a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Cu acest prilej, vor avea loc mai multe manifestari religioase. Seria acestora a inceput ieri, 10 ianuarie 2007, zi in care s-au implinit 532 de ani de la batalia de la Podu Inalt. Lupta istorica de la Podu Inalt a avut loc la 10 ianuarie 1475, cand cei 40.000 de osteni condusi de domnitorul Stefan cel Mare au obtinut una dintre cele mai stralucite victorii impotriva turcilor condusi de Suliman Pasa.

Tot in acest an, pe 12 aprilie, se implinesc 550 de ani de la urcarea pe tron a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Momentul va fi marcat atat la Manastirea Putna, cat si in localitatea Doljesti, judetul Neamt. "Vom savarsi la manastirea noastra o slujba de pomenire si de aducere aminte a urcarii pe tron a slavitului Voievod Stefan cel Mare si Sfant si poate ne vom deplasa si la Doljesti, langa targul Romanului, unde vom ridica o troita, o Cruce, la biserica satului, ca sa ne aducem aminte de momentul acesta deosebit din viata Sf. Voievod Stefan. In 2 iulie, cand este ziua de pomenire a slavitului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, ne vom aduna si mai multi la mormantul marelui Stefan ca sa-i aducem un omagiu deosebit, o slujba deosebita de pomenire. Poate vom organiza chiar si un pelerinaj, asa cum a fost si in 2004, cand s-au implinit 500 de ani de la moartea slavitului voievod. In luna septembrie, Putna va organiza un simpozion, incepand cu 3 septembrie, deoarece si aceasta data are o importanta in istoria manastirii noastre, in sensul ca, in aceasta zi, la 1470, Stefan a sfintit Manastirea Putna", a declarat pentru Radio Trinitas staretul Manastirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Voievod al Rasaritului, sfant al crestinatatii

Stefan al III-lea, supranumit Stefan cel Mare, s-a nascut in Borzesti (in actualul judet Bacau). Dupa uciderea tatalui sau de catre Petru Aron, s-a refugiat in Tara Romaneasca, revenind dupa 6 ani si, sprijinit de Vlad Tepes, l-a inlaturat pe asasinul tatalui sau, fiind uns domn al Moldovei la 14 aprilie 1457 pe locul ce se chema "Campia Direptatii", langa cetatea Sucevei.
In vremea lui Stefan, Moldova se intindea de la Carpatii Rasariteni si pana la Nistru, pozitie care plasa micul stat in calea "marilor furtuni" ale vremii. Astfel, in decursul domniei sale, Stefan cel Mare a purtat razboaie cu dusmani veniti din cele patru zari.


Legenda spune ca, in cei 47 de ani de domnie stralucita, Stefan cel Mare si Sfant ar fi ctitorit 44 de biserici si manastiri. Nu au dainuit toate pana in zilele noastre, insa cele care au ajuns pana la noi arata grija si darnicia domnului pentru Biserica si podoaba ei.
Trebuie amintita, in primul rand, Manastirea Putna, manastirea cea mai apropiata sufletului voievodului - prima sa ctitorie - pe care a ales-o si ca loc pentru odihna vesnica.

Stefan cel Mare, mantuitorul neamului


Din respect pentru Stefan cel Mare, Mihai Eminescu si alti tineri din acea vreme au organizat cu mari stradanii festivitatile de la Putna din 1871. La vibrantele apeluri ale studentilor de la Viena pentru sarbatoarea de la Putna, studentii romani de la Paris declarau in raspunsul lor ca ei vad in personalitatea Voievodului Stefan cel Mare "o figura suprema", deoarece in el s-a intruchipat "conceptiunea unei singure Romanii". Organizatorii memorabilei ceremonii de la Putna scriau despre Stefan Voda ca a fost "cel mai mare aparator al romanismului in Orient si al civilizatiei crestine in secolul al XV-lea. El a infrant incursiuni barbare, nu numai spre gloria si fericirea natiunii romane, ci si spre binele Europei intregi". Pe frontispiciul arcului de triumf ridicat de ei la intrarea in Manastirea Putna stralucea inscriptia: "Memoriei lui Stefan cel Mare, mantuitorul neamului". Stefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

 

Narcisa BALABAN

 

 

 

.

11 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2501

Voteaza:

In 2007 se vor organiza mai multe evenimente in cinstea Sfantului Voievod Stefan cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE