La sarbatoarea Inaltarii Domnului se va proclama canonizarea a 9 sfinti


La sarbatoarea Inaltarii Domnului se va proclama canonizarea a 9 sfinti

 

Cu ocazia hramului Manastirii Neamt de pe 5 iunie a.c., de sarbatoarea "Inaltarii Domnului", va avea loc proclamarea solemna a canonizarii a noua cuviosi nemteni. Canonizarea acestora a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in sedinta din 5-7 martie 2008. "PF Patriarh Daniel a recomandat ca, in acest an, la hramul Manastirii Neamt, sa se faca si proclamarea oficiala a canonizarii unora dintre sfintii nemteni.

Este vorba despre Sfintii Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati, a caror zi de praznuire este 7 septembrie, despre Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau, a carui zi de pomenire este 9 septembrie, despre Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani, a caror zi de praznuire este 1 octombrie, despre Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia Veche, care vor avea ziua de praznuire pe 21 iulie, despre Sfantul Cuvios Iosif de la Varatic, cu zi de praznuire pe 16 august, si despre Sfantul Cuvios Ioan de la Rasca si Secu, care va fi praznuit pe 30 august", a declarat pentru Radio TRINITAS, consilierul Sectorului Invatamant si activitati cu tineretul al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Mihai Vizitiu.

 

Programul manifestarilor dedicate evenimentului de la Manastirea Neamt din 5 iunie a.c. va cuprinde ultimul parastas pentru acesti sfinti, slujba care va fi oficiata cu o seara inainte de ziua proclamarii canonizarii. "Dorinta monahilor si a monahiilor de la manastirile nemtene a fost ca fiecare manastire in parte sa oficieze acest ultim parastas. Parintele Patriarh a aprobat acest lucru, avand in vedere evlavia vietuitorilor manastirilor respective pentru sfintii canonizati si, desigur, dorinta acestora de a participa, pentru ca nu toti vietuitorii manastirilor vor putea participa la hramul de la Manastirea Neamt. Prin urmare, la toate manastirile va fi desemnat cate un ierarh care va savarsi slujba parastasului, impreuna cu parintii slujitori din manastirile respective", a mai spus pr. Vizitiu. La eveniment au fost invitati membrii Sfantului Sinod al BOR, autoritati locale si centrale, asteptandu-se si un numar impresionant de pelerini.

.

15 Mai 2008

Vizualizari: 818

Voteaza:

La sarbatoarea Inaltarii Domnului se va proclama canonizarea a 9 sfinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE