Lucrarile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei

Astazi, 5 iunie 2009, se vor desfasura lucrarile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei, informeaza TRINITAS TV, citat de Agentia de Stiri BASILICA. Sedinta va fi prezidata de Preafericitul Parinte Daniel, Arhiepiscopul Bucurestilor, Mitropolitul Munteniei si Dobrogei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Lucrarile vor fi deschise cu o slujba de Te Deum savarsita in Paraclisul „Sf. Mare Mc. Gheorghe“ din Resedinta patriarhala.

Mitropolia Munteniei si Dobrogei cuprinde Arhiepiscopia Bucurestilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Targovistei, Episcopia Argesului si Muscelului, Episcopia Buzaului si Vrancei, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Sloboziei si Calarasilor, Episcopia Alexandriei si Teleormanului, Episcopia Giurgiului si Episcopia Tulcii.

Tot in aceasta zi, in jurul orei 13 va avea loc o sedinta consultativa cu Adunarea Eparhiala a Sloboziei si Calarasilor, in vederea desemnarii candidaturilor pentru scaunul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, ramas vacant dupa trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Episcop Damaschin. Propunerile pentru alegerea unui nou episcop al Sloboziei si Calarasilor vor fi facute conform art. 130, alineatele 1, 2, 3 si 4 din „Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane“:

„Art. 130 - (1) Eligibil pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de arhiepiscop si episcop eparhiot este oricare ierarh membru al Sfantului Sinod, incepand de la eparhia vacanta, precum si oricare arhimandrit ori preot vaduv prin deces, care indeplineste conditiile canonice, este doctor sau licentiat in Teologie si s-a distins prin viata curata, cultura teologica, demnitate ecleziala, zel misionar si simt gospodaresc. Lista ierarhilor eligibili se intocmeste in ordinea dipticelor, descrescator, incepand de la eparhia vacanta.

(2) Pentru alegerea arhiepiscopului si episcopului eparhiot, Sinodul Mitropolitan, prezidat de mitropolitul locului, stabileste, prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, o lista de 2 candidati, ierarhi eligibili sau alte persoane care intrunesc conditiile prevazute la aliniatul precedent, cu motivarea fiecarei propuneri.

(3) Sinodul Mitropolitan se consulta, intr-o sedinta speciala, cu membrii clerici si mireni ai Adunarii Eparhiale a eparhiei vacante, la care participa un decan si un director de la institutiile de invatamant teologic din cuprinsul eparhiei, desemnati de mitropolit. Consultarea are loc la sediul mitropoliei, la data stabilita de mitropolit in acord cu ierarhii din mitropolia respectiva, informand despre aceasta pe Patriarhul Romaniei.

(4) Lista de candidati pentru alegerea arhiepiscopului si episcopului eparhiot, intocmita de Sinodul Mitropolitan, poate fi completata, prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, cu doua nume dintre ierarhii eligibili sau alte persoane care intrunesc conditiile prevazute la alin. (1) si au obtinut cele mai multe voturi. Lista intocmita de Sinodul Mitropolitan, completata in urma consultarii cu clerul si mirenii mentionati la alineatul precedent, va fi inaintata Sfantului Sinod cu proces-verbal“.

Intrunit in data de 18 iunie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane primeste lista candidatilor pentru alegerea episcopului eparhiot al Sloboziei si Calarasilor si, conform alineatului 5 al aceluiasi articol din „Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane“, „poate dispune completarea acesteia cu alti 2 candidati, ierarhi eligibili sau clerici care nu sunt arhierei, desemnati de catre plenul sau, prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, dintre cei ce au obtinut cele mai multe voturi“. Apoi, se va trece la alegerea prin vot secret a noului episcop al Sloboziei si Calarasilor.

Ceremonia de intronizare a viitorului ierarh titular va avea loc in Catedrala episcopala din Slobozia, in ziua de duminica, 28 iunie 2009. Preasfintitul Parinte Damaschin, Episcop al Sloboziei si Calarasilor in perioada 2000-2009, a trecut la Domnul in seara zilei de 23 aprilie. Locotenenta scaunului Sloboziei si Calarasilor, pana la alegerea si instalarea unui nou chiriarh (episcop titular), este asigurata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, in calitatea Sa de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, deoarece Episcopia Sloboziei si Calarasilor face parte din aceasta Mitropolie.

Sursa: ziarullumina.ro

.

05 Iunie 2009

Vizualizari: 254

Voteaza:

Lucrarile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE