Manifestari religioase si culturale la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti


Manifestari religioase si culturale la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti

Ieri, 30 ianuarie a.c., in ziua praznuirii Sfintilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, Facultatea de Teologie "Patriarhul Justinian", din cadrul Universitatii din Bucuresti, si-a praznuit hramul

Sarbatoarea a inceput marti seara, cu slujba Vecerniei, Litiei si a Acatistului, savarsite de preotii profesori ai facultatii, in prezenta a numerosi studenti si credinciosi.

La sfarsitul slujbei de seara, parintele profesor Nicolae Necula a tinut un cuvant de invatatura in care a subliniat faptul ca Sfintii Trei Ierarhi sunt cei mai potriviti ocrotitori ai Facultatii de Teologie si ai scolilor teologice, in general, datorita intreitelor activitati - sociale, literare si liturgice - pe care le-au desfasurat de-a lungul vietii pentru cei din timpul lor, dar si pentru Ortodoxia intreaga dintotdeauna.

Ieri, in ziua hramului, a fost liturghie arhiereasca.

Slujba a fost savarsita de PS Ciprian Campineanul, Episcop-vicar patriarhal, alaturi de preotii, profesorii si studentii facultatii.

Conform traditiei, predica a fost tinuta de un student al facultatii. Marius Cornel Negrea, masterand in anul al II-lea, a vorbit colegilor sai despre insemnatatea acestor trei sfinti pentru intreaga lume.

Sfintii Trei Ierarhi, invatatorii

La hramul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti a fost prezent PF Parinte Patriarh Daniel, care a tinut un cuvant de invatatura, aratand ca Sfintii Trei Ierarhi sunt, pentru toate scolile de teologie, invatatori in dreapta credinta si ocrotitori ai profesorilor si studentilor. "Sfintii Trei Ierarhi sunt invatatori prin ceea ce au scris sau prin ceea ce au predicat, prin modul lor de a vietui si de a se lupta pentru mantuirea credinciosilor incredintati lor spre pastorire. In Sfintii Trei Ierarhi avem deodata oameni ai evlaviei, ai rugaciunii, ai postului, ai nevointelor si oameni de vasta cultura profana, dar mai ales teologica. Sfintii Trei Ierarhi au fost luptatori pentru apararea dreptei credinte si a adevarului mantuitor", a spus Parintele Patriarh.

Slujba s-a incheiat cu un parastas spre pomenirea profesorilor si a studentilor facultatii care au trecut la cele vesnice.

A urmat concertul sustinut de Corul mixt al Facultatii "Patriarhul Justinian", care a inceput imediat dupa sfanta Liturghie. Acesta a avut loc in sala de festivitati din incinta facultatii, in prezenta PF Patriarh Daniel si a PS Episcop Ciprian Campineanul. Cuvantul de deschidere a fost rostit de parintele Vasile Raduca, cel care a sustinut apoi referatul festiv intitulat "Monahismul in gandirea Sfintilor Trei Ierarhi". Corul studentilor a interpretat, intr-o frumoasa armonie, piese liturgice si cantece traditionale romanesti.

Ciprian BARA

.

30 Ianuarie 2008

Vizualizari: 564

Voteaza:

Manifestari religioase si culturale la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE