Moastele Sfantului Grigorie de Nazianz au fost primite in Paraclisul patriarhal

Ieri, 8 octombrie, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de alti ierarhi ai Bisericii noastre, a primit o parte din moastele Sfantului Grigorie de Nazianz, prietenul Sfantului Vasile cel Mare, care au fost aduse ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, de catre o delegatie condusa de parintele profesor Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe romane din Viena.

La finalul slujbei de intampinare a sfintelor moaste, la care au mai participat Bogdan Tataru Cazaban, consilier prezidential, dl Adrian Lemeni, membri ai Permanentei Consiliului National Bisericesc si slujitori ai Catedralei patriarhale, Intaistatatorul Bisericii noastre a rostit un cuvant de invatatura prin care a transmis recunostinta si multumire pentru acest mare dar si a marcat bucuria duhovniceasca a primirii moastelor acestui mare sfant capadocian, frate al Sfantului Vasile cel Mare.

Dupa cum a spus Parintele Patriarh, „Sfantul Grigorie Teologul este un Sfant Parinte Capadocian, iar bucuria noastra este cu atat mai mare cu cat anul acesta comemorativ omagial al Sfintilor Capadocieni ne imbogateste cu aceste sfinte moaste. Ele vor fi puse intr-o racla mai mare si vor fi prezentate credinciosilor spre inchinare atunci cand va sosi de la Atena si mana Sfantului Vasile cel Mare“.

Pe Calea Sfintilor, la poalele Dealului Patriarhiei, a continuat Preafericirea Sa, se vor intalni in ziua de 24 octombrie Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul si fratele Sfantului Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nyssa, prin moastele lor aduse la Bucuresti.

„Impreuna cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitor al Bucurestilor, vor fi in centrul evlaviei, al pretuirii credinciosilor pelerini“, a spus Parintele Patriarh Daniel.
In final, Preafericirea Sa si-a exprimat nadejdea ca pentru rugaciunile Sfintilor Capadocieni Bunul Dumnezeu ne va invrednici „sa traim bucuria aceasta a intalnirii cu marii dascali ai Ortodoxiei, aparatori ai dreptei credinte si vietuitori in sfintenie si mai ales rugatori pentru noi. Avem mare nevoie de rugaciune ca sa pastram dreapta credinta si in acelasi timp sa lucram pentru unitatea Bisericii si sa intarim prezenta ortodoxa in diaspora, iar aici, acasa, sa ne simtim intr-o comuniune universala“, a spus Intaistatatorul Bisericii noastre.

In incheiere, parintele Nicolae Dura a oferit Patriarhului Romaniei si documentul insotitor de autentificare a sfintelor moaste.

„In iunie, cand Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a fost la Viena, cu prilejul sfintirii bisericii de acolo, vizitand si aceasta sala cu sfinte moaste din Domul «Sfantul Stefan», Catedrala din inima Vienei, a comunicat cu cardinalul Austriei, cu Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schönborn, despre frumusetea si minunatia aceasta, ca exista un colt in acest Dom, in care sunt sfinte moaste aduse din Rasarit. PF Parinte Patriarh Daniel s-a gandit ca este foarte potrivit sa se obtina ceva din particelele acestea ale Sfantului Grigorie Teologul si pentru Catedrala patriarhala, mai ales ca in acest an comemorativ omagial se praznuiesc Sfintii Capadocieni“, ne-a declarat parintele Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe romane din Viena. (Ciprian BARA)

Sursa: ziarullumina.ro

.

09 Octombrie 2009

Vizualizari: 353

Voteaza:

Moastele Sfantului Grigorie de Nazianz au fost primite in Paraclisul patriarhal 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE