Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase ieri din Catedrala

 

Ieri dimineata, cand abia se lumina de ziua, preoti si credinciosi - din toate orasele - umpleau Catedrala mitropolitana din Iasi, pregatindu-se pentru scoaterea raclei cu moastele Sfintei Parascheva. Inainte de procesiune, IPS Mitropolit Daniel, impreuna cu un sobor numeros de preoti si diaconi, a citit, langa racla cu moaste, rugaciuni din Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Apoi, in cantari de slava, sase preoti au luat pe umeri sicriul cu odoarele sfinte si icoana Cuvioasei si au pornit procesiunea, avand imprejur sobor de slujitori si alai de pelerini.

 

Credincioasele aruncau cu busuioc si flori peste sicriu, aplecandu-se apoi sa le culeaga. Toaca si clopotele au rasunat intens jumatatea de ora, cat a durat procesiunea.

Moastele Sfintei au fost purtate in jurul Catedralei mitropolitane, iesind pe poarta "Sf. Parascheva", pe bd. Stefan cel Mare si Sfant, intrand apoi pe poarta "Sf. Ap. Andrei". Dupa ce au fost asezate pe esplanada din fata Catedralei mitropolitane, IPS Mitropolit s-a inchinat moastelor Sfintei Parascheva, soborul de preoti s-a retras in Catedrala, iar credinciosii s-au asezat la rand pentru inchinare. In Catedrala a inceput slujba Utreniei, dupa care s-a oficiat Sfanta Liturghie. La ora 8.30 au fost savarsite, afara, slujba sfintirii apei si Taina Sfantului Maslu.

Astazi, calea pelerinilor se uneste cu cea a Sfintilor

Astazi, incepand cu ora 8.00, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si cele ale Sfantului Nectarie vor fi purtate, in procesiune, pe strazile Iasului. Procesiunea intitulata "Calea Sfintilor", cunoscuta de acum pelerinilor, va avea ca punct de plecare Catedrala mitropolitana, de unde vor fi luate moastele Sf. Cuv. Parascheva. Ea se va desfasura de-a lungul strazilor Crisan, Sf. Andrei si bd. Stefan cel Mare si Sfant. Pe acest traseu, preotii si pelerinii vor face popas pentru o scurta rugaciune la Biserica "Sf. Andrei", iar in fata Bisericii "Sf. Nicolae" - Domnesc va fi oficiata o slujba de binecuvantare a pelerinilor de catre IPS Mitropolit Daniel si IPS Mitropolit Efrem din Grecia. Pelerinajul va continua apoi pe bd. Stefan cel Mare si Sfant spre Catedrala mitropolitana. Moastele celor doi sfinti vor fi asezate spre inchinare pe esplanada mitropolitana.

 

Narcisa BALABAN

 

.

12 Octombrie 2006

Vizualizari: 2217

Voteaza:

Moastele Sfintei Parascheva au fost scoase ieri din Catedrala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE