O biserica de lemn din Muzeul Satului va fi resfintita

Directorul general al Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti“, Paula Popoiu, a spus, in cadrul Sesiunii Nationale de Conservare-Restaurare „Doina Darvas“, desfasurata la Sala Multimedia a Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN), ca intentioneaza sa resfinteasca biserica de lemn din satul Rapciuni (Neamt), aflata in patrimoniul muzeului si inaugurata in primavara.

„Vrem sa resfintim aceasta frumoasa biserica si, in acest sens, am discutat cu Patriarhia“, a spus Paula Popoiu, mentionand ca doreste ca „in acest lacas sa se oficieze Sfanta Liturghie si, nu foarte des, sa se boteze si sa se cunune, evenimente care vor da viata si vor spori functionalitatea acestui muzeu“, conform Agerpres. Datand din 1773, biserica din satul Rapciuni (Neamt), care a fost transferata Muzeului Satului, in 1957, ca urmare a inceperii constructiei barajului hidroenergetic de la Bicaz, a fost restaurata pe baza unui proiect arhitectural elaborat de Niels Auner, in 2006, lucrarile incepand in 2007 si durand sapte luni. A doua etapa a constat in restaurarea picturii murale pe o suprafata totala de 214 mp, care a durat aproximativ un an, interventii anterioare acestui proces fiind facute, potrivit specialistilor, in 1820 si in 1834.

Numeroase, in trecut, in regiunile montane, lacasurile de cult din lemn sunt considerate unanim, in prezent, monumente, o parte dintre ele devenind repere de cultura si civilizatie taraneasca. Intre acestea, cu o valoare de patrimoniu incontestabila sunt bisericile aflate la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, precum cele din Dragomiresti - Maramures, 1727, din Rapciuni - Neamt, 1773, biserica din Timiseni, Gorj, 1773, si biserica din Turea - Cluj, 1760, conform Agerpres.

Sesiune nationala de conservare-restaurare

„Clasic si modern in protejarea patrimoniului - dialog intre generatii“ a fost tema Sesiunii Nationale de Conservare-Restaurare „Doina Darvas“ - ConScience 2009, care a avut loc intre 6-8 noiembrie la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN). Organizata de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, manifestarea a reunit peste 100 de specialisti in domeniul conservarii-restaurarii de la prestigioase institutii muzeale sau de la institutii de cercetare in domeniu din Bucuresti si din tara. Directorul general al Muzeului Satului, Paula Popoiu, a spus ca actiunea s-a dovedit „un cadru generos, in care vechea si noua generatie de restauratori sa dialogheze, astfel incat, prin preluarea stafetei, scoala romaneasca de restaurare sa-si dobandeasca locul pe care il merita pe plan national si international“, conform Agerpres. In cadrul lucrarilor sesiunii, aflata la a doua editie, au fost analizate subiecte de conservare-restaurare a patrimoniului mobil si imobil, de investigatii fizico-chimice si biologice, de microclimat, precum si problematica formarii specialistilor din domeniu. Restaurarea textilelor, a unor icoane pe sticla sau din bronz, salvarea si reconstituirea unor stampe japoneze, problematica restaurarii textilelor, dezinfectarea printr-o serie de tratamente a arhivelor, ca si utilizarea tehnicilor moderne in protejarea patrimoniului religios si a unor obiecte etnografice au fost subiectele abordate de specialisti.

Sursa: ziarullumina.ro

09 Noiembrie 2009

Vizualizari: 376

Voteaza:

O biserica de lemn din Muzeul Satului va fi resfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE