Osemintele mitropolitului Varlaam au fost scoase din mormant


Osemintele mitropolitului Varlaam al Moldovei au fost scoase, ieri, din mormantul de la Manastirea Secu, din judetul Neamt. Pe 30 august 2007, la Manastirea Secu, va avea loc proclamarea oficiala a canonizarii mitropolitului Varlaam al Moldovei. "Sapaturile au inceput luni seara. Ele au fost supravegheate de dna dr. Stela Cheptea, ajutata de o echipa.

Astazi (n.r. ieri, 5 iunie) s-a ajuns in camera mormantului. Asa cum spunea si Nicolae Iorga, mormantul a fost jefuit si a fost refacut in mod succesiv. Am gasit cea mai mare parte a osemintelor mitropolitului. Oasele au fost curatate si apoi asezate intr-unul din paraclisele manastirii, urmand ca in 25 august sa fie pregatite pentru a fi asezate definitiv intr-o racla speciala. Tot atunci se va oficia si ultimul parastas pentru odihna sufletului mitropolitului Varlaam, dupa care va avea loc, pe 30 august, proclamarea solemna a canonizarii sale, iar credinciosii se vor putea inchina la Sfantul Varlaam al Moldovei", a declarat pentru Radio Trinitas arhim. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor.

In timpul actiunii arheologice au mai fost gasite si cateva fragmente de vesmant arhieresc, de tesatura in aur si argint. A fost gasita, de asemenea, candela care i-a fost asezata in mormant si un vas de ceramica. "Crucea de calugarie a mitropolitului a putrezit, insa forma ei a ramas in negativ intr-o bucata compacta de lut, care a fost recuperata ca atare. Toate acestea vor fi restaurate, conservate si vor fi asezate intr-un colt special din muzeul manastirii, impreuna cu obiectele aflate in mormantul mitropolitului. De asemenea, s-au gasit fragmente de fresca pe zid, ceea ce ne poate sugera faptul ca inainte de inmormantarea mitropolitului, aceasta biserica ar fi putut avea macar partial pictura in exterior. Cercetarile viitoare vor infirma sau vor confirma acest lucru", a mai spus arhim. Varlaam Merticaru.

 

.

06 Iunie 2007

Vizualizari: 1654

Voteaza:

Osemintele mitropolitului Varlaam au fost scoase din mormant 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE