Parintele Teofil Paraian va conferentia la Iasi pe data de 8 decembrie

 
Parintele arhimandrit Teofil Paraian, de la Manastirea „Sfintii Martiri Brncoveni“ de la Smbata de Sus, va conferentia la Iasi, pe data de 8 decembrie, in Aula „Mihai Eminescu“ a Universitatii „Al. I. Cuza“. Tema conferintei este: „Chipul Mntuitorului Iisus Hristos dupa Sfnta Evanghelie“. Conferinta este organizata de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romni, filiala Iasi, si este prima din ciclul de conferinte intitulat „Întelesul duhovnicesc al Nasterii Domnului“.

De la organizatori am aflat ca motto-ul conferintelor din acest post este „Dumnezeu-Omul in cautarea omului“.

Parintele Teofil s-a nascut intr-un sat in apropiere de Sibiu, numit Toprcea, din parinti plugari, fiind cel mai mare dintre patru frati. Între 1935-1940 a urmat o scoala speciala la Cluj pe care a fost nevoit s-o intrerupa doi ani din cauza razboiului. A facut apoi o clasa la o scoala speciala la Timisoara dupa care, intre anii 1943-1948, a urmat liceul, pe atunci Colegiul „Diaconovici“ din Timisoara, liceu pentru vazatori. Între 1948-1952 a urmat Institutul Teologic din Sibiu lundu-si licenta in Teologie. La Manastirea Smbata a venit la 1 aprilie 1953 si in acelasi an a fost tuns in monahism de mitropolitul Nicolae Balan. În 1960 a fost hirotonit diacon de mitropolitul Nicolae Colan, iar in 1983 a fost hirotonit preot de Înalt Prea Sfintitul Antonie Mitropolitul Ardealului. Pe 8 septembrie 1988 a primit treapta de Arhimandrit.

Dupa 43 de ani de manastire parintelui Teofil ii place sa spuna ca sta „unde ii place“, numind manastirea „Poarta cerului“, „Tinda Raiului“, „Casa lui Dumnezeu“ si „Locul implinirilor“, bucurndu-se ca Dumnezeu l-a ales si l-a primit sa stea intr-un astfel de loc.

La cererea tinerilor, indeosebi a studentilor, parintele cutreiera toate marile orase ale tarii, tinnd conferinte in care le prezinta diferite teme abordate din punct de vedere crestin, le prezinta bucuria, implinirea dintr-o viata dusa in comuniune cu Dumnezeu, le raspunde la toate intrebarile si framntarile lor, le da sfaturi in ce priveste viata religioasa.

Parintele obisnuieste sa le spuna tinerilor ca nu crede ca cei care asculta conferintele reusesc sa retina si apoi sa puna in practica mult din ce li se spune, dar se bucura cnd vede entuziasmul celor care il asteapta.

de Monica DUMITRESCU

.

30 Noiembrie 2005

Vizualizari: 1412

Voteaza:

Parintele Teofil Paraian va conferentia la Iasi pe data de 8 decembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE