Patriarhul BOR a sfintit 1.000 de antimise

 

Ieri, 4 noiembrie a.c., in paraclisul Resedintei patriarhale, care poarta hramul "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", la ora 9.00, Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat slujba de sfintirea a 1.000 de antimise pentru toate bisericile din Arhiepiscopia Bucurestilor, informeaza Patriarhia Romana.

Antimisul este sfintit si semnat de episcopul locului si este dovada ca in parohia respectiva se pot oficia slujbele religioase. Este unul dintre cele mai importante obiecte liturgice si fara acesta nu se poate oficia Sfanta Liturghie. In biserica, el se pastreaza in altar, pe Sfanta Masa, sub Sfanta Evanghelie, iar cand Sfanta Liturghie se oficiaza in aer liber, antimisul tine locul Sfintei Mese. Antimisul este confectionat din panza de in sau matase, in forma patrata, cu laturi de aproximativ 50-60 cm. Pe antimis sunt pictate scene din patimile Mantuitorului Iisus Hristos, tema reprezentativa fiind punerea in mormant a Domnului.

Patriarhul BOR a sfintit 1.000 de antimise


Istoria acestui obiect de cult incepe in perioada persecutiilor, cand se oficia Sfanta Liturghie pe mormintele martirilor. In anii urmatori, dupa incetarea persecutiilor, episcopul sfintea o piatra cu moaste, care se punea pe masa altarului. S-au construit si biserici pe locul unde crestinii erau martirizati, ori aveau catacombele unde se rugau, cum ar fi cea zidita de papa Damaschin I, peste catacombele sfantului Calixt. Cand liturghia se oficia in afara bisericii, preotul lua si piatra cu moaste cu el, un lucru incomod.

Patriarhul BOR a sfintit 1.000 de antimise


Cu timpul, mai ales la Constantinopol, piatra cu moaste a fost inlocuita cu o panza cu moaste - antimisul de astazi. In cadrul Sfintei Liturghii, antimisul simbolizeaza mormantul Mantuitorului Iisus Hristos si giulgiul in care a fost infasurat trupul Sau la punerea in mormant. Intr-unul din colturi sunt cusute particele din moaste de sfinti. Semnatura episcopului este sub imaginea cu mormantul Mantuitorului.

Stefan MARCULET

 

.

04 Noiembrie 2007

Vizualizari: 1131

Voteaza:

Patriarhul BOR a sfintit 1.000 de antimise 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE