Preafericitul Teoctist a lasat lumina in urma sa


"Preafericitul Teoctist a lasat lumina in urma sa"

Manastirea "Duminica Sfintilor Romani" din Capitala si-a serbat ieri al doilea hram, Cuviosul Teoctist din Palestina. Sfanta Liturghie care a avut loc la biserica manastirii din incinta Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane a fost savarsita de Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu ieromonahii din obstea manastirii si cu preoti consilieri ai Arhiepiscopiei Bucurestilor.

La sfarsitul Sfintei Liturghii, PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a binecuvantat obstea si credinciosii prezenti la hram si a tinut un cuvant de invatatura in care a aratat importanta celui de-al doilea hram al acestei manastiri, spre pomenirea patriarhului Teoctist, incurajand, de asemenea, lucrarea misionara care se face in cadrul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane. "Avem bucuria deosebita ca anul acesta sa serbam pentru prima data al doilea hram al acestei biserici, Cuviosul Teoctist, vietuitor in Palestina. Prin aceasta praznuire, ne aducem aminte de ctitorul acestei biserici, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist.

Pentru amintirea sa, am hotarat sa dam al doilea hram acestei biserici", a spus PF Patriarh Daniel.

Starea de jertfa

In cuvantul sau, Intaistatatorul Bisericii noastre a aratat ca oamenii care tin legatura cu Dumnezeu, cu Hristos, Lumina Lumii, devin lumanari in lume, care lumineaza tuturor celor de langa ei: "Cea mai adanca semnificatie a lumanarii este ideea de jertfa. Lumanarea, numai daca se jertfeste, daca arde, daca se topeste, lumineaza in jur. Astfel, numai acei crestini, care se ostenesc in rugaciune si fapte bune, raspandesc lumina in jur. Numai acele mame sunt lumina in lume, care-si cresc copiii in credinta, care-si ajuta familia, dar si pe vecinii mai saraci si mai necajiti. In masura in care noi ne jertfim, lasam lumina in urma noastra. Construirea bisericii este o lumina pe care noi o lasam in jurul nostru. Cand se face o biserica, toata comunitatea este in stare de jertfa, fiecare aduce fie munca lui, fie banutul lui, o podoaba la biserica, fie un vesmant, si asa din jertfa multora se face biserica. Prin aceasta ardere a noastra duhovniceasca, ca o lumanare, ca tamaia, se raspandeste lumina, se raspandeste bucurie, se raspandeste speranta mantuirii, ca ne vom uni spre vesnicie, in lumina Preasfintei Treimi, cu Hristos si cu toti sfintii Lui. Preafericitul parinte patriarh Teoctist a lasat lumina in urma sa, prin cuvant, prin fapta si prin zecile de biserici pe care le-a binecuvantat spre construire si le-a sfintit", a spus Parintele Patriarh.

Referindu-se la viata sfantului ocrotitor al asezamantului, Patriarhul Romaniei a aratat ca Sfantul Cuvios Teoctist din Palestina a trait in secolul al V-lea, a murit in anul 467, la peste 90 de ani, dar o viata intreaga a fost lumina. S-a retras in pustie, impreuna cu un alt cuvios, Eftimie, si a trait in rugaciune, in post, in nevointa, adunand lumina, din lumina lui Hristos.

La final, staretul manastirii, protosinghelul Lazar Nan, a multumit Parintelui Patriarh pentru prezenta sa la acest moment de sarbatoare, exprimandu-si bucuria pentru purtarea de grija fata de obstea calugarilor care ostenesc la Popesti-Leordeni.

A urmat apoi vizita Preafericitului Parinte Daniel la atelierele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane si agapa crestina, spre pomenirea vrednicului de pomenire, Teoctist patriarhul.

"Ne impartasea permanent din bucuria si pacea sa"

Manastirea "Duminica Sfintilor Romani" a fost ctitorita intre anii 2003-2006, din initiativa si cu purtarea de grija a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist. Parintele consilier economic al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Nicolae Crangasu, a rememorat ieri frumoasele momente ale ctitoriei de la Popesti-Leordeni. "Am inceput lucrarea in toamna lui 2003 si am terminat-o in trei ani. Pictura am facut-o numai in doua luni si doua saptamani, 1.000 de metri patrati, pentru ca doream sa fie gata la sfintirea bisericii. Clopotele sunt aduse din Innsbruck, Austria, si sunt actionate de o instalatie care primeste comanda din altar. Turla a fost asezata cu o macara de mare tonaj. Toate acestea s-au facut cu permanenta purtare de grija a parintelui patriarh Teoctist, care ne impartasea permanent din bucuria si pacea sa", a spus parintele Crangasu.

Alaturi de biserica manastirii se afla in organizare noua fabrica de lumanari, "Faclia Sfintilor Romani". Noua fabrica de lumanari va fi coordonata de ierodiaconul Maxim Tifui, care a fost directorul Fabricii de lumanari a Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de care se va mai osardui si ierodiaconul Arsenie, de la Manastirea Crasna.

Ciprian BARA

.

03 Septembrie 2008

Vizualizari: 861

Voteaza:

Preafericitul Teoctist a lasat lumina in urma sa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE