Premierul grec a vizitat Patriarhia Ecumenica

 

Premierul grec a vizitat Patriarhia Ecumenica


Joi, 24 ianuarie 2008, la ora 17.30, primul-ministru al Greciei, dl. Kostas Karamanlis, a vizitat Patriarhia Ecumenica, informeaza romfea.gr si rmn.gr.

Domnia sa a efectuat o vizita oficiala de doua zile in Turcia, fiind primul premier grec care viziteaza aceasta tara dupa patruzeci si opt de ani. Dupa primirea oficiala la Patriarhia Ecumenica, in Sala Tronului a fost programata o intlnire a premierului grec cu Sfntul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, in frunte cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Ieri, 25 ianuarie, premierul grec a vizitat Scoala Patriarhala de pe Insula Halki, unde s-a intlnit cu reprezentanti ai comunitatii elene din Constantinopol si cu fosti absolventi ai renumitei scoli teologice de la Halki.

Rolul Patriarhiei Ecumenice

In legatura cu importanta vizitei inaltului oaspete grec in Turcia, Patriarhul Ecumenic a declarat inaintea vizitei premierului grec ca "de treizeci si sapte de ani, pepiniera culturii neamului nostru si a Bisericii noastre este inchisa din ordinul Guvernului turc, despre care intotdeauna spun ca a fost un ordin nedrept, o porunca nedreapta, care a privat Patriarhia noastra de posibilitatea de a-si educa noii slujitori". In cadrul discutiilor pe care premierul grec, dl. Karamanlis, le-a avut ieri cu omologul sau turc, domnul Erdogan, acesta a adus in discutie respectarea drepturilor Patriarhiei Ecumenice si redeschiderea Scolii Patriarhale din Halki. In conferinta de presa care a urmat intlnirii celor doi demnitari, premierul grec a declarat ca "in acest spatiu european sunt incluse si problemele unui ambasador sincer al perspectivei de integrare a Turciei in Europa si in lume, a Patriarhiei Ecumenice. Probleme precum aceea a redeschiderii Scolii Patriarhale din Halki si respectarea drepturilor minoritatilor constituie, de asemenea, unul dintre cele mai fundamentale criterii europene". Legat de deschiderea Scolii Patriarhale din Halki, premierul turc a declarat ca, dupa analizarea temei, se va lua o decizie.

 

Stefan MARCULET

 

 

 

.

25 Ianuarie 2008

Vizualizari: 362

Voteaza:

Premierul grec a vizitat Patriarhia Ecumenica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE