Preotii rusi vor fi obligati sa faca armata, iar Patriarhia protesteaza


Preotii rusi vor fi obligati sa faca armata, iar Patriarhia protesteaza

Presedintele Comisiei Sinodale pentru canonizare in Biserica Ortodoxa Rusa, Mitropolitul Juvenalie de Krutetk si Kolomna, considera ca anularea decretului care amana satisfacerea serviciului militar obligatoriu de catre preotii rusi nu va spori apararea militara a tarii. "Preotul nu poate lupta in razboi. Despre aceasta vorbesc canoanele bisericesti. Am dori ca, in noile conditii din Rusia, statul sa respecte legile interne ale Bisericii. Mai mult, a adaugat Mitropolitul, incorporarea preotilor si a seminaristilor este capabila sa nasca in acestia un conflict interior foarte serios", a mai declarat Mitropolitul Juvenalie.



Egumenul Sava Molceanov, conducatorul Departamentului de colaborare cu fortele armate ale Rusiei, din cadrul Patriarhiei Moscovei, fost militar si el, a explicat ca "Biserica nu este impotriva armatei, dar este necesar ca preotii sa aiba, in cadrul armatei, serviciul lor special. Preotul poate lua arma in maini si sa lupte, sa devina erou, dar, dupa aceasta, nu va mai fi preot. Astazi, toti preotii din Rusia au obligatii militare si, in caz de conflict armat, pot fi recrutati. Preotul are o utilitate colosala in cadrul armatei, dar nu in calitate de soldat, ci de preot. Pentru a avea o victorie, armata trebuie sa aiba diferiti lucratori: militari din spatele frontului, lucratori la depozite, precum si preoti. Noi ajutam soldatii sa constientizeze ca lucrarea lor este sfanta. Chiar daca armata ar fi cu recrutare sau profesionista, duhul hotaraste victoria. Fiindca poti ucide pentru bani, dar este foarte greu sa mori pentru bani".

Amintim ca in data de 12 februarie 2008, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care se anuleaza decretul din 14 ianuarie 2002, privind "amanarea serviciului militar pentru preoti". In timpul Uniunii Sovietice, pentru a evita o astfel de situatie, la admiterea in seminariile teologice se cerea si livretul militar. In urma decretelor de amanare a serviciului militar, emise dupa 1991, multi preoti din Rusia nu au serviciul militar satisfacut. (E.R.)

 

.

14 Martie 2008

Vizualizari: 720

Voteaza:

Preotii rusi vor fi obligati sa faca armata, iar Patriarhia protesteaza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE