Prima parohie ortodoxa romana din Africa de Sud

Parohia „Sfantul Apostol Andrei“ din Johannesburg, Africa de Sud, este prima si, deocamdata, singura parohie ortodoxa romana de pe continentul african. A luat fiinta in anul 2000, cu implicarea si osteneala Inalt Preasfintitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, dar si cu stradania parintelui Mircea Corpodean si a comunitatii de aici. Din august 2008, la aceasta parohie, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, a fost numit paroh parintele Razvan Tatu.

Parintele Razvan Tatu slujeste pentru comunitatea romaneasca in capela „Sfantul Gheorghe“ din Centurion, in limba greaca, engleza si romana. „Rostim in limba romana numai Sfanta Evanghelie, Crezul, Tatal nostru si cateva ecfonise si rugaciuni.

Credem ca acest lucru i-a multumit foarte mult pe romani, si aceasta se vede prin faptul ca peste 25-30 de credinciosi romani participa constant la slujbele religioase“, ne-a spus parintele.

Comunitatea este restransa numeric, dar se fac pasi importanti pentru a se strange in jurul parohiei cat mai multi credinciosi, desi un obstacol il constituie distanta. De exemplu, vizitele de binecuvantare a caselor, in perspectiva sarbatorii Botezului Domnului, au inceput din 22 decembrie si au continuat pana la sfarsitul lunii ianuarie, pentru ca sunt foarte multi oameni care sunt chiar si la 1700 de km de aici. Din dorinta de a avea o biserica a lor, comunitatea romaneasca a cumparat un teren pe care se straduieste a construi lacasul de cult, dar numai dupa ce vor primi aprobarea din partea municipalitatilor de la Johannnesburg. Oricine doreste sa ajute parohia romaneasca, in scopul ridicarii lacasului de cult, poate contribui prin donatii in contul unic al Parohiei Ortodoxe Romane „Sfantul Apostol Andrei“ 1910352810, Nedbank, Edenvale. Datorita Patriarhiei Romane, pentru bucuria romanilor din Johannesburg s-au trimis 150 de calendare. Prin intemeierea parohiei in cadrul comunitatii romanesti se doreste, prin activitatile spirituale, sociale si culturale, contribuirea la pastrarea credintei, a traditiei si a valorilor ortodoxe romanesti in randul credinciosilor romani si in cadrul societatii sud-africane.

O parohie de 10 ani

Comunitatea crestinilor ortodocsi romani din Johannesburg a intemeiat in anul 2000 impreuna cu parintele Mircea Corpodean Asociatia Crestin-ortodoxa Romana „Sfantul Andrei“, iar la 7 februarie 2002 parohia a fost inregistrata oficial in Registrul Oficial al Companiilor din Johanesburg. In perioada 2000-2002, sfintele slujbe s-au oficiat in spatii private. Intre anii 2002 si 2008, alaturi de greci, africani si englezi, romanii au participat la momentele de rugaciune din biserica „Sfantul Nicolae al Japoniei“, din cartierul Brixton, iar slujbele erau oficiate in limbile greaca, engleza si romana, informeaza site-ul parohiei „Sfantul Apostol Andrei“.

In perioada februarie 2008-iulie 2008, serviciile religioase s-au oficiat intr-o capela special amenajata in locuinta preotului din Edenvale. In vara anului 2008, parintele Mircea Corpodean a cerut transferul la o parohie romaneasca din Noua Zeelanda, iar de la 1 august 2008 a fost numit preot paroh Razvan Tatu, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. De la venirea sa in Africa, randuielile liturgice s-au savarsit la biserica „Sfantul Nektarios“, din cartierul Orange Grove.
Pentru a avea o biserica in care sa se oficieze slujbele in limba materna, comunitatea romaneasca a cumparat un teren de 1 ha, in Midrand, dar lipsa fondurilor amana, deocamdata, acest moment. In prezent, parintele Razvan Tatu slujeste pentru credinciosii romani la capela „Sfantul Gheorghe“ din Centurion. (Ioan BUSAGA)

Sursa: ziarullumina.ro

.

30 Ianuarie 2010

Vizualizari: 2652

Voteaza:

Prima parohie ortodoxa romana din Africa de Sud 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE