Protopopiatul ortodox roman al Daciei Ripensis din Timoc nu a fost recunoscut de autoritatile de la Belgrad

Romanii din vaile Dunarii Morava si Timoc au primit cu tristete, miercuri, decizia Ministerului Cultelor al Republicii Serbia de a sista recunoasterea Protopopiatului Ortodox Roman al Daciei Ripensis, cu sediul in localitatea Malainita, unde dupa 170 de ani s-a construit prima biserica in care slujbele se savarsesc in limba romana.

Protopopul Boian Alexandrovici a declarat pentru AGERPRES ca justificarile aduse de Ministerul Cultelor al Republicii Serbia, de a nu permite inscrierea Protopopiatului Ortodox Roman din Serbia de Nord-Est in Registrul bisericilor si comunitatilor religioase din Serbia, constituie inca un atentat la identitatea spirituala a celor peste 300.000 de romani care traiesc in cele 154 sate romanesti si alte 48 localitati cu populatie mixta.

"Am solicitat in data de 27 ianuarie 2009 inscrierea legala a protopopiatului in speranta ca, dupa ce vor fi finalizate demersurile de catre autoritati, va lua sfarsit calvarul romanilor ortodocsi, acestia vor avea dreptul sa asculte Sfanta Liturghie si sa se roage in limba stramosilor. Din pacate, iata, obstacolele si presiunile in Timocul istoric nu au luat sfarsit si suntem in continuare sicanati", a precizat Alexandrovici.

In opinia acestuia, Ministerul Cultelor din Serbia continua sa falsifice datele problemei sustinand ca sisteaza procesul de inscriere Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc in Registrul bisericilor si comunitatilor religioase din Serbia de teama de a nu provoca un conflict intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa Sarba, lucru grav fiindca se ignora ca cele doua biserici surori au o comisie mixta la ale caror sedinte ultima refuza sa participe.

"In multe localitati din Timoc si din alte regiuni in care traiesc romanii exista multe alte biserici care nu au nici o legatura cu ortodoxia. Acestea au aprobarea sa functioneze pentru diverse minoritati crestine, romanii nu. In decizia prin care mi se comunica refuzul de a fi inscrisi in respectivul registru se arata ca bisericile si organizatiile religioase au dreptul sa-si randuiasca si conduca independent activitatile interne si publice si ca statul nu poate impiedica aplicarea regulilor autonome ale bisericilor, dar acestea nu sunt valabile si pentru Biserica Ortodoxa Romana din Timoc", a afirmat Parintele Boian Alexandrovici.

In acelasi context, Protopopul Boian Alexandrovici a mai aratat ca responsabilii de la Ministerul Cultelor al Republicii Serbia pun la indoiala statutul sau de prim preot din Timoc, care a inaltat in 2005 biserica romaneasca cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Malainita si chiar arata motivul pentru care tergiverseaza recunoasterea jurisprudentei si autoritatii Bisericii Ortodoxe Romane in acest spatiu, precizand ca "Bojan Aleksandrovic este individul care a fost caterisit prin Decizia Tribunalului Bisericesc al Eparhiei timocene nr. 66/zap.1, ratificat prin Adjudecarea Marelui Tribunal al Bisericii Ortodoxe Sarbe nr. 29/08 si care este obligatorie pentru toate bisericile ortodoxe".

"Din pacate ministerul evita sa spuna lucrurilor pe nume. Intr-o alta adresa, care nu a fost data publicitatii, acesta a aratat clar cauza pentru care Protopopiatul Ortodox Roman al Daciei Ripensis nu va fi recunoscut: In ultimii zece ani se exercita o influenta sporita din Romania, atat din zona cercurilor bisericesti, cat si din partea reprezentantilor statului roman si al Ambasadei Romaniei, asupra vietii religioase a romanilor din tara; influenta la care facem referire are drept scop ridicarea Vicariatului Bisericii Ortodoxe Sarbe din Banat la rang de Episcopie, acestea facandu-se cu scopul ca vlahii (sic!) din Valea Timocului sa se poata integra in cadrul minoritatii romane din tara noastra (Serbia-n.r.)", a spus Parintele Boian Alexandrovici.

Potrivit Protoiereului Boian Alexandrovici, responsabilii de la Ministerul Culturii din Republica Serbia, prin hotararea luata, nu fac altceva decat sa urmeze "indicatiile" Episcopului sarb Iustin al Timocului, punand astfel in pericol identitatea romaneasca de aici, asa cum este ea asumata de romanii din Valea Timocului, dar si ceea ce inseamna biserica ortodoxa, credinta stramoseasca exprimata in limba romana.

AGERPRES
basilica.ro

03 Aprilie 2009

Vizualizari: 362

Voteaza:

Protopopiatul ortodox roman al Daciei Ripensis din Timoc nu a fost recunoscut de autoritatile de la Belgrad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE